Pireyns (Groen!) wil dat regering Mosquito verbiedt

Print
Groen!-senator Freya Pireyns wil dat de regering een regeling uitwerkt zodat technische middelen als de Mosquito in België niet mogen verkocht of gebruikt worden. Ze heeft daartoe een resolutie ingediend.
Een Mosquito is een apparaatje dat een bijzonder onaangename klank produceert die alleen jongeren kunnen horen en dat gebruikt wordt om zogenaamde hangjongeren weg te jagen. In Groot-Brittannië hangen er al meer dan 3.500 van dergelijke toestellen, in Nederland zo'n 300 in 60 steden of gemeenten.

Pireyns wijst erop dat het apparaat oorpijn en -suizingen, en hoofdpijn veroorzaakt en dat het effect slechts plaatselijk is. Jongeren trekken immers weg naar een andere plaats, waardoor ze elders voor overlast kunnen zorgen.

"Een oplossing voor het probleem moet specifiek gericht zijn op die jongeren (en dus niet op alle jongeren) en moet uiteraard op humane, geweldloze en niet-discrimerende wijze gebeuren", aldus de Groen!-senator, die meent dat de Mosquito hieraan niet voldoet.

Eerder had ook CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh een wetsvoorstel ingediend om de Mosquito te verbieden. Pireyns zoekt steun bij andere fracties voor haar voorstel van resolutie. Kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove toonde zich eveneens een voorstander van een verbod.
Nu in het nieuws