Polemiek rond Christine Ockrent: mediavrouw en echtgenote minister

De toekomstige nummer 2 van France Monde, de sterjournaliste Christine Ockrent, is donderdag in het oog van de storm komen te staan. Haar tegenstanders vinden haar nieuwe functie niet verzoenbaar met het feit dat ze getrouwd is met Frans minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner.

De 63-jarige Ockrent, die van Belgische origine is, zal benoemd worden als algemeen directeur van France Monde, zo kondigde het Elysée woensdag aan. Journalisten die onder haar gezag moeten werken, wijzen erop dat de 'geloofwaardigheid' en 'onafhankelijkheid' van de holding France Monde daarmee in het gedrang kan komen. Maar Ockrent, die gesteund wordt door president, doet de de kritiek af als 'seksistisch'.

De holding zal Radio France Internationale (RFI), de francofone televisiezender TV5Monde en de internationale informatiezender France 24 groeperen. Die laatste werd een jaar geleden opgericht met de ambitie "de Franse CNN" te worden.

"De keuze van Ockrent stelt een groot imago-en geloofwaardigheidsprobleem", aldus Alain Girard van SNJ, de grootste journalistenvakbond in Frankrijk.

Ook de journalistenvereniging van RFI vindt haar benoeming een aanslag op de "geloofwaardigheid" en "onafhankelijkheid" van hun radio. Christine Ockrent reageerde donderdag verbolgen: "Het feit gereduceerd te worden tot 'vrouw van' terwijl je identiteit, competentie en professioneel parcours genegeerd worden, eerlijk gezegd, ik vind dat oneerlijk en vernederend", zo zei ze en voegde eraan toe dat France Monde onder de bevoegdheid van de diensten van de eerste minister valt en niet onder die van Buitenlandse Zaken, die geleid worden door haar echtgenoot.

Ockrent beweerde ook altijd dat het feit dat ze haar leven deelt met een politiek verantwoordelijke, haar niet belet een "onafhankelijke geest" te behouden.

Nu in het nieuws