Vandenbroucke wil 75 miljoen euro extra voor scholenbouw in 2008

Print
Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) wil in 2008 75 miljoen extra investeren in scholenbouw. Dat heeft Vandenbroucke donderdag in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Jos De Meyer. Met de bijkomende injectie van 75 miljoen euro zou het Vlaamse budget voor schoolinfrastructuur in 2008 oplopen tot 420 miljoen euro of bijna een verdubbeling tegenover 2007.
De Meyer ondervroeg minister Vandenbroucke in de commissie Onderwijs over de wachtlijsten in de scholenbouw en het verloop van de aangekondigde zoektocht naar een privépartner voor een grootschalige inhaaloperatie. Die inhaaloperatie van ongeveer 1 miljard euro wil de Vlaamse regering realiseren via een DBFM-formule waarbij een externe vennoot de gebouwen ontwerpt (design), bouwt (build), financiert (finance) en onderhoudt (maintain). De gebouwen worden dan voor dertig jaar aan de scholen ter beschikking gesteld in ruil voor een jaarlijkse vergoeding. De gebouwen zouden in de periode 2007-2011 gebouwd worden.

Maar de DBFM-formule heeft wat vertraging opgelopen. Vandenbroucke gaf donderdag toe dat er nog geen kandidaat is geselecteerd voor de oprichting van de DBFM-vennootschap. Momenteel worden de offertes gescreend. Hij wil zo snel mogelijk komen tot de oprichting van de vennootschap, maar pleit tegelijk voor "juridische zorgvuldigheid".

Om de investeringsnood in schoolinfrastructuur op te vangen, kiest de minister naar eigen zeggen voor een tweesporenbeleid. Naast de eenmalige inhaaloperatie via de DBFM-formule, zijn er ook de reguliere subsidies. En die wil Vandenbroucke verder verhogen. Zo zal de sp.a-minister aan de Vlaamse regering voorstellen om het budget voor schoolinfrastructuur voor dit jaar te verhogen met 75 miljoen euro.

"Hiermee wil ik het Vlaamse budget voor schoolinfrastructuur in 2008 brengen op het niveau van 420 miljoen euro", aldus Vandenbroucke. In 2007 lag het reguliere budget voor scholenbouw nog op 220 miljoen euro.
Nu in het nieuws