Italiaanse radicale partij samen met Veltroni naar verkiezingen

De kleine Italiaanse radicale partij van Marco Pannella en Emma Bonino heeft uiteindelijk een akkoord bereikt met de centrumlinkse partij Partito Democratico (PD) van Walter Veltroni. Ze trekken samen naar de parlementsverkiezingen van 13 en 14 april. Dat hebben de radicalen donderdag zelf bekendgemaakt.

Na meer dan zeven uur onderhandelen aanvaardde de radicale partij om zijn kandidaten op de PD-lijst in te schrijven. Volgens het nog af te ronden akkoord moeten de radicalen afstand doen van het partijsymbool om op te gaan in de lijst PD.

PD-voorzitter Veltroni besliste om te breken met de traditie van grote coalities en trekt met zijn partij alleen naar de verkiezingen. Bondgenoten krijgen wel de kans om op zijn lijst te staan. De radicalen maakten tijdens de vorige parlementsverkiezingen nog deel uit van de centrumlinkse coalitie van Romano Prodi. De kleine partij looft het economisch liberalisme en verdedigt de scheiding tussen Kerk en staat. Vooral dat laatste is uitzonderlijk in Italië.

Volgens de Italiaanse pers is Emma Bonino bij winst een ministerpost beloofd. Bonino is oud-Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp. In de regering-Prodi was ze nog onder meer verantwoordelijk voor Buitenlandse Handel.

Uit peilingen blijkt dat centrumlinks nog altijd een grote achterstand heeft voor de komende verkiezingen. Popolo della Libertà (PDL), wat staat voor Volk van Vrijheden, van Silvio Berlusconi en Gianfranco Fini behaalt 38 procent van de stemintenties. Samen met bondgenoten als Lega Nord behaalt centrumrechts zelfs 44,5 procent. Veltroni en PD zouden 31 procent van de stemmen behalen. Samen met de partij Italia dei Valori van ex-magistraat Antonio Di Pietro behalen ze 34,5 procent van de stemmen. Di Pietro was ooit de grote held van de anticorruptie-operatie Mani Pulite (Schone Handen), het onderzoek naar politieke fraude.

Nu in het nieuws