Schmitz schuldig aan moord, OM vordert levenslang

Schmitz schuldig aan moord, OM vordert levenslang

Schmitz schuldig aan moord, OM vordert levenslang

Print
Vorselaar - Het openbaar ministerie heeft donderdag de levenslange opsluiting gevorderd voor Luc Schmitz (33) uit Vorselaar. Die werd donderdag schuldig bevonden aan de moord op zijn echtgenote Isabel De Kort (26).
Substituut-procureur-generaal Guido Vermeiren zag geen enkele verzachtende omstandigheid waar de jury en het hof eventueel rekening mee kunnen houden.

Schmitz bracht op 10 september 2006 zijn echtgenote om het leven. De subsituut-procureur-generaal wees er op dat Schmitz na de moord de nagedachtenis van het slachtoffer voortdurend bekladde met zijn leugens om zichzelf in een beter daglicht te stellen. "En dat terwijl Isabel zich heel haar leven uit de naad heeft gewerkt, terwijl hij op de zetel lag", stelde Vermeiren.

Het openbaar ministerie vond geen verzachtende omstandigheden die in het voordeel van de beschuldigde zouden kunnen spreken. Vermeiren herinnerde er aan dat volgens de gerechtspsychiaters de kans op recidive reëel is. Volgens de substituut is enkel de zwaarste straf op zijn plaats om de maatschappij te beschermen.

De advocate van de verdediging, Sophie De Wit, haalde het karakter en de jeugd van de beschuldigde aan als verzachtende omstandigheid. "Hij heeft niet de beste kaarten gedeeld gekregen in zijn leven en hij is zeker geen solo slim", pleitte ze.

Schmitz groeide op in het woonwagenmilieu, ging amper naar school en kreeg van thuis uit geen werkethiek mee. "De basis voor de feiten ligt volgens mij bij zijn niet-ontwikkelde persoonlijkheid. Maar hij heeft er niet voor gekozen om zwakbegaafd te zijn en om in dat milieu op te groeien", sprak de advocate, die de jury vroeg om Schmitz niet de maximumstraf op te leggen.

Schmitz verklaarde in zijn laatste woord nogmaals dat hij spijt en berouw had. "Mijn zwaarste straf zal ik heel mijn leven meedragen vanbinnen."

Daarop trokken de jury en de leden van het hof zich terug om te beraadslagen over de strafmaat.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio