Spaans Constitutioneel Hof bespaart bankiers gevangenisstraf

Print
Het Spaans Constitutioneel Hof heeft met een ruime interpretatie van de verjaringstermijn twee vooraanstaande bankiers gevangenisstraffen bespaard. Het vonnis stootte donderdag in de Spaanse pers op hevig protest.
De bankiers Alberto Cortina en Alberto Alcocer, die in Spanje bekend staan als "los Albertos" (de Alberto's), hebben in 1988 bij een grote vastgoedzaak hun zakenpartners voor omgerekend 24 miljoen euro bedrogen.

In 1993, vlak voor de afloop van de verjaringstermijn, zijn ze aangeklaagd en in 2003 door de hoogste gerechtelijke instantie elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden. Het constitutioneel hof bevestigt nu dat de bankiers terecht schuldig bevonden zijn, maar oordeelt dat de akte van beschuldiging procedurefouten vertoonde.

Daardoor zijn de misdrijven van de Alberto's verjaard. De krant "ABC" verwijt het Constitutioneel Hof met zijn vonnis de veroordeling van economische criminelen in de toekomst te bemoeilijken. "De rechters geven de advocaten nu een stimulans om processen zo lang uit te stellen tot de verjaringstermijn overschreden is".
Nu in het nieuws