Arbeiders Sylvania verwerpen directievoorstel

Print
Met een meerderheid van 77 procent hebben de arbeiders van lampenfabrikant Sylvania uit Tienen donderdagmiddag het voorstel verworpen dat de sociale bemiddelaar woensdagavond had voorgelegd. Bij de bedienden staat circa 60 procent achter het voorstel. De bediendenvakbonden roepen iedereen op te blijven staken. De arbeiders blijven het bedrijf overigens ook de volgende dagen blokkeren.
De sociale onrust bij Sylvania heeft te maken met de plannen voor een nieuwe fabriek in India. Omdat gevreesd wordt dat de productie geheel of deels overgeplaatst zal worden, eisen de werknemers werkzekerheid. De sociale bemiddelaar stelde woensdag voor dat vanaf 1/3/2008 15 maanden lang niemand zou ontslagen worden om economische redenen. De sanctie bedraagt 4,5 maand loon per werknemer. Er zouden in deze periode ook geen machines worden verplaatst naar het buitenland.
Dat het voorstel verworpen wordt, is geen verrassing.

Vakbondssecretaris Georges Jacqmain (ACV) wees er woensdagavond al op dat de werknemers 2 jaar werkzekerheid vragen, de sanctie van 4,5 maanden aan de lage kant is en er ook geen sprake is van de gevraagde koopkrachtverhoging. Men vraagt zich ook af hoe het zit met de mededeling van de directie maandag dat er nog dit jaar circa 45 jobs zouden moeten afvloeien in Tienen door sluiting van de productie van een halogeenlamp.

"Er is momenteel geen nieuw overleg gepland. Het is wachten op een nieuwe uitnodiging van de directie. De volgende personeelsvergadering is pas gepland volgende week woensdag.

Als er intussentijd niets meer verandert zal er worden gestaakt tot dan", aldus Jacqmain. De staking bij Sylvania ging vorige week vrijdag van start na het mislukken van een verzoeningsvergadering op het paritair comité in Brussel.
Nu in het nieuws