Steeds meer jongeren lenen langer en meer

Print

De Belgen zaten vorig jaar meer dan ooit met een baksteen in de maag. Niet alleen steeg het aantal woningverkopen met zo’n 30% tot een recordhoogte van 182.000, bovenal explodeerde het volume woonkredieten spectaculair met liefst 47%. Vooral jongeren wagen nu door de historisch lage rente en fiscale voordelen de stap. Hun aantal steeg in vijf jaar van 1% tot 11%. Niet toevallig komen ook de superlange woonleningen - van 30 of nu zelfs 40 jaar - steeds meer in trek.

BR />
Aan de vooravond van Batibouw (van 4 tot 12 maart) maakte marktleider Fortis woensdag alvast een balans op. De markt van woningkredieten bereikte vorig jaar een recordvolume van 20 miljard euro. Als redenen daarvoorvoor ziet algemeen directeur marketing Kathleen Steel de lage rentestand, de toevloed van eurocraten, de vergrijzing en de terugkeer van grote sommen geld na de fiscale amnestie.

Binnen die boom op de residentiële woningmarkt, tekenen zich enkele aparte ontwikkelingen af. Bovenal dan de instap van jongeren.Volgens Mark Verboven (directeur productmanagement) was in 2000 slechts zo’n 1 procent van de door Fortis Bank toegekende woonkredieten bestemd voor ontleners tussen 18 en 25 jaar.Vorig jaar maakten die jongeren daarentegen reeds 11% uit.

Tegelijk daarmee daalde het aantal ontleners ouder dan 40 jaar in diezelfde periode van 43% naar 33%. Parallel met deze evolutie valt op dat jongeren hun nieuwe bezit steeds hoger hypothekeren: de gefinancierde quotiteit steeg van 81 naar 86%. Daarentegen daalde diezelfde quotiteit voor ontleners van meer dan 40 jaar van 72 naar 69%.

Jongeren

Verboven stelt dan ook vast: “Steeds meer jongeren komen op de woningmarkt, zij lenen langer en zij lenen meer.”Veelal gaat het om eerder bescheiden woningen. Uiteraard spelen de banken in op deze trend door jongeren vooral superlange leningen toe te staan. Zo steeg de lening van Fortis op ‘30 jaar, vast’ van nauwelijks één procent vorig jaar tot reeds 12,4% van de kredietaanvragen in januari 2006. Fortis lanceert aan de vooravond van Batibouw trouwens nu ook de lening op 40 jaar.
De Fortis-specialisten hameren er op dat de vastgoedmarkt zeker geen zeepbel is.Toch stelde men eind 2005 een beperkte afkoeling vast. Die wordt grotendeels toegeschreven aan het feit dat de kapitaalkrachtiger klanten door het aantrekken van de beurzen opnieuw voorzichtige pasjes wagen op de aandelendansvloer.

Nu in het nieuws