CIA-vluchten: premier Brown deelt in "ontgoocheling"

"We delen de ontgoocheling van iedereen". Zo heeft de Britse premier Gordon Brown donderdag gereageerd op het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in 2002 gebruik heeft gemaakt van het Britse eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan om geheime gevangenen te vervoeren.

Belga

"Dit is een ernstige zaak. We delen de ontgoocheling van iedereen. Het is ongelukkig dat dit is gebeurd en dat wij niet op de hoogte waren", verklaarde Brown in Brussel na afloop van een gesprek met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Hij verzekerde dat zijn regering procedures zal invoeren om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.

Volgens Brown hebben de Verenigde Staten inmiddels hun "spijt" betuigd over het feit dat de Britse regering niet was geïnformeerd over het gebruik van het eiland en het Britse luchtruim voor het transport van gevangenen. Op vraag van een journalist bevestigde de premier dat Groot-Brittannië nog steeds het soevereine gezag over zijn luchtruim heeft.

Eerder op de dag had minister van Buitenlandse Zaken David Miliband in het parlement verklaard dat vliegtuigen van de CIA in 2002 een tussenstop hebben gemaakt op Diego Garcia om brandstof in te slaan. Op het eiland bevindt zich ook een Amerikaanse basis. Tijdens het tanken bleven de gedetineerden in het vliegtuig.

Miliband kreeg van zijn Amerikaanse ambtgenote Condoleezza Rice de garantie dat de gevangenen niet gefolterd werden. Een van de twee gevangenen is inmiddels alweer op vrije voeten. De andere verblijft in hechtenis in de Amerikaanse basis op Guantanamo Bay.

Vorig jaar was de Britse regering na afloop van een onderzoek tot de slotsom gekomen dat CIA geen Britse luchthavens had gebruikt om verdachten voor ondervraging over te brengen naar landen waar de Amerikaanse wetten niet gelden en waar ze mogelijk gefolterd konden worden. Volgens Miliband had de regering die conclusie op dat moment "in eer en geweten" getrokken.

Ondanks de belastende rapporten van niet-gouvernementele organisaties en de Raad van Europa hebben ook andere Europese landen steeds ontkend dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in de strijd tegen het terrorisme gebruik hebben gemaakt van hun infrastructuur voor het geheime transport van verdachten. In een reactie stelde Barroso dat de Commissie alle stappen in de richting van meer transparantie over de kwestie ondersteunt.

Nu in het nieuws