Grieks-Cyprioten kiezen zondag president in 2e ronde

Print
Iets meer dan een half miljoen Grieks-Cyprioten trekken zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.
Na het afvallen afgelopen zondag van huidig centrumrechts president Tassos Papadopoulos, blijven twee kandidaten over: de linkse parlementsvoorzitter en secretaris-generaal van de communistische partij Dimitris Christofias en de conservatieve voormalige minister van Buitenlandse Zaken en huidig europarlementslid Ioannis Kassoulidis. Beide kandidaten hebben al aangekondigd dat ze bij winst gesprekken zullen aanknopen met de Turks-Cyprioten.

In april 2004 vond op initiatief van VN-secretaris-generaal Kofi Annan een referendum plaats over het omvormen van Turks en Grieks Cyprus tot een federale staat die tot de EU zou toetreden. Een meerderheid van de Grieks-Cyprioten stemde tegen, terwijl een meerderheid van de Turks-Cyprioten voor stemde. De situatie bleef ongewijzigd en enkel de Grieks-Cyprioten traden toe tot de Europese Unie.

In de eerste ronde van de verkiezingen haalde Kassoulidis 33,51% en Christofias 33,29%. Papadopoulos moest het strijdtoneel verlaten met 31,79%.
Nu in het nieuws