Nederlandse onderzoekers vinden oorzaak paardenziekte

Wetenschappers uit het Nederlandse Utrecht hebben het onderzoek naar een dodelijke spierziekte bij paarden een stapje verder gebracht. Zij hebben de biochemische oorzaak van de spierziekte 'atypische myopathie' vastgesteld. Het gaat om een verstoring van de vetverbranding.

Door die ontdekking is het mogelijk via urine- en/of bloedonderzoek met zekerheid de diagnose te stellen van de ziekte en kan gericht gezocht worden naar behandelingsmethoden.

De onderzoekers, die samenwerkten met collega's in Lyon en Luik, publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Neuromuscular Disorders. Volgens de onderzoekers lijkt de spierziekte in Europa steeds vaker voor te komen. In België en Frankrijk waren er sinds 2002 meerdere uitbraken en ook Nederland werd in de herfst van 2006 opgeschrikt door een ernstige uitbraak. Doorgaans sterft 90 procent van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur.

Deze spierziekte bij paarden is sinds 1939 bekend. De aandoening werd voor het eerst beschreven in Wales. De spierziekte is nu in minstens tien Europese landen bekend. Daarnaast komt de aandoening waarschijnlijk ook voor in Amerika, Canada en Australië.

Nu in het nieuws