Utrechtse geologen verklaren overstroming Mars

Print
Oude rivierdelta's op de planeet Mars zijn niet in miljoenen jaren ontstaan, maar in korte periodes van een tot enkele tientallen jaren. Dat schrijven Utrechtse geologen donderdag in het weekblad Nature, zo heeft de Nederlandse Volkskrant donderdag op haar website gemeld.
Op Mars zijn tientallen kraters bekend waar aan de rand op sommige plaatsen een rivierdelta zichtbaar is, waar dikke pakken sediment op de kraterbodem zijn afgezet. Tot nog toe dachten planeetwetenschappers dat die formaties zijn ontstaan in een reeks van afzonderlijke overstromingen vanuit een canyon.

De Utrechtse onderzoekers experimenteerden nu met overstromingen op schaal in een zandbak van de universiteit. Zij graafden een kunstmatige krater in hun zandbak en lieten die kortstondig via een kanaal overstromen. Daarbij ontstonden onder de juiste omstandigheden in een keer formaties die sterk lijken op die op Mars.

De vorsers concluderen dat het sporen betreft van korte periodes waarin water over de Rode Planeet stroomde. Mogelijk kwam dat van gesmolten ondergronds ijs, dat bijvoorbeeld bij vulkaanuitbarstingen vrijkwam.
Nu in het nieuws