Piloten British Airways stemmen voor staking

Print
De piloten van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways hebben zich donderdag in een stemming uitgesproken voor een staking. Ze willen staken uit protest tegen de sociale omstandigheden die voorzien zijn in het nieuwe filiaal OpenSkies, dat operationeel zal zijn vanaf juni.
De organisatie BALPA, die ongeveer 3.000 piloten van British Airways vertegenwoordigt, liet weten dat bij een stemming 86 pct van de deelnemende piloten voor een staking heeft gestemd. Ongeveer 90 pct van de 3.000 piloten bracht een stem uit. Als de staking van de piloten zou plaats vinden, zal dat de eerste staking in dertig jaar zijn bij British Airways en zal het vliegverkeer met Pasen verstoord worden. Dat is een zeer drukke periode voor het toerisme in het Verenigd Koninkrijk.

De vakbond verwijt de directie dat in het filiaal OpenSkies de werkomstandigheden slechter zullen zijn en dat de logen er lager zullen liggen dan bij British Airways zelf. Daardoor vrezen de piloten dat die slechtere voorwaarden na verloop van tijd ook voor hen zullen gelden.

British Airways heeft laten weten "teleurgesteld te zijn met het resultaat" van de stemming. Het bedrijf vraagt BALPA om in te stemmen met een bemiddeling door Acas (het Britse instituut waarin vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en experts in arbeidsrecht verenigd zijn), "om te proberen tot een vreedzame oplossing te komen van dit nutteloos geschil".

"Wij hebben aan Balpa gegarandeerd dat OpenSkies geen bedreiging vormt voor de arbeidsomstandigheden van de piloten van British Airways, en wij hebben aangeboden om die garanties in te schrijven in ons akkoord met de piloten", liet het bedrijf weten.
Nu in het nieuws