Zestig procent van Belgen vindt bouwen onbetaalbaar

Print
Zestig procent van de Belgen vindt dat bouwen onbetaalbaar is geworden. Dat blijkt uit de Vastgoedgids van de weekbladen Trends en Casas. Toch zeggen specialisten dat de enorme prijsstijgingen op de vastgoedmarkt verleden tijd zijn.
BR /> Belgische economen zijn er gerust in. Na de exuberante stijgingen in 2004 (+18%) en 2005 (+19%) stabiliseert de woningmarkt zich. “De crash blijft uit,” zegt de Leuvense econonoom Erik Buyst. “Maar goed ook. Sterke veranderingen creëren frustaties bij kopers en verkopers, of zelfs serieuze problemen die de economie kunnen stremmen.”
De prijzen van appartementen en woonhuizen in België zijn vorig jaar respectievelijk met 11,3 procent en 23,2 procent gestegen in een jaar tijd. In Limburg gaat het een stuk minder snel. De prijs van een appartement steeg met 8 procent (150.000 euro) en die van een woonhuis met 14 procent (158.000 euro). De belangstelling van Nederlanders voor Limburgse villa’s is sterk afgenomen. Die terugval is het sterkst in de grensregio’s.“Enkel in het Maasland is er een evenwicht,” zegt makelaar Luc Machon, voorzitter van de beroepsvereniging CIB-Vlaanderen.

“De Nederlandse vastgoedsituatie heeft hier geen grote invloed meer. Wel nog in de omgeving van Maastricht,waar medewerkers van de universiteit en beoefenaars van de vrije beroepen zich graag vestigen.”
Door de prijsstijgingen van de voorbije jaren hebben ook meer Belgen geen zin meer geld te stoppen in een riante woonst. Zes op tien Belgen vinden dat bouwen onbetaalbaar is geworden.Toch wil eenvijfde van de ondervraagden binnen tien jaar zeker eigenaar zijn van een huis of appartement.
Bijna de helft plant om in diezelfde periode zijn eigendom geheel of gedeeltelijk te renoveren. Dit jaar zullen naar schatting 52.000 nieuwe woningen gebouwd worden en dat aantal zal de volgende jaren nog oplopen.
Nu in het nieuws