Open VLD blij met plannen voor uitbreiding van Brussels metronet

Brussels volksvertegenwoordigster Carla Dejonghe zegt "bijzonder blij" te zijn met het nieuws dat de MIVB bezig is met een haalbaarheidsstudie voor de uitbreiding van het Brusselse metronet. Open VLD pleit al langer voor de ontsluiting van de Noord-Zuidmetrolijn.

Belga

Dejonghe wijst erop dat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) de ontsluiting van de Noord-Zuidas van Neder-over-Heembeek tot Ukkel onlangs een "realistische optie" noemde. "Onze partij pleit al langer voor een functionele uitbreiding van het Brusselse metronetwerk", zegt Dejonghe nu.

"Tijdens de bespreking van het nieuwe MIVB-beheerscontract vorig jaar, was er voor het eerst in dertig jaar geen sprake van een nieuwe metro in Brussel. We zijn blij dat die uitbreiding van het metronetwerk er nu meer dan waarschijnlijk dan toch komt", klinkt het.

Dejonghe begrijpt dat de kosten voor een nieuwe metrolijn immens zijn en benadrukt dat haar partij dit bij alle discussies over de staatshervorming al naar voren heeft gebracht. Het geld zou onder meer via Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en het Brussels gewest, kunnen vrijgemaakt worden. "Wat dit betreft lijkt het de goede kant uit te gaan aangezien de haalbaarheidsstudie alvast met Beliris-geld wordt betaald ", aldus Dejonghe.

"Gezien er tussen de plannen voor de bouw en de daadwerkelijke uitvoering van nieuwe metrovoorzieningen ongeveer 15 tot 20 jaar ligt, stel ik voor dat er dringend werk wordt gemaakt van de plannen", klinkt het nog.

De werken aan de nieuwe metrolijn zouden volgens Smet ten vroegste in 2011 van start gaan.

Nu in het nieuws