Boek "De Zaak Remmery" was loutering voor Rik Vannieuwenhuyse

Print
De voormalige zaakvoerder van delicatessenbedrijf Remmery in Ledegem, Rik Vannieuwenhuyse, heeft donderdag in Roeselare zijn boek 'De Zaak Remmery' voorgesteld. In het boek geeft hij zijn persoonlijke visie op de hoofddoekenaffaire die zijn bedrijf en zijn allochtone werkneemster Naima in 2004 en 2005 maandenlang in de ban hield. "Een allerlaatste poging om alles op een rijtje te zetten, te reageren op terechte en onterechte kritieken, een loutering", omschrijft Rik Vannieuwenhuyse zijn motivatie voor het schrijven van het boek.
Het boek beschrijft hoe Rik Vannieuwenhuyse en zijn gezin de gebeurtenissen hebben beleefd. Op 22 november 2004 viel de eerste dreigbrief in de brievenbus van delicatessenbedrijf Remmery. Daarin werd geëist dat de zaakvoerder zijn gesluierde werkneemster Naima Amzil zou ontslaan. Dreiging met kogels en met een kwikvergiftiging van de producten volgden.

"Het was Geert Hoste die me adviseerde om alles over die moeilijke periode op te schrijven", vertelde Rik Vannieuwenhuyse op de boekvoorstelling. "Is het niet om een boek te schrijven, doe het dan voor je kinderen, zei hij, en hij had gelijk: het werd voor mij een loutering. Ik schaam me niet voor de genomen beslissingen."

In het boek gaat hij in op de relatie met de media, de steun van Unizo, het verloop van het gerechtelijk onderzoek, zijn vermeende relatie met één van de werkneemsters en de impact op zijn gezin. De affaire leidde er onder meer toe dat zijn dochters hun studies onderbraken. Tot slot richt hij zich in een open brief naar de anonieme dreigbriefschrijver.

Rik Vannieuwenhuyse heeft nog plannen om verder te gaan als schrijver. "Ik ben volop bezig met een boek over de immigratie van West-Vlamingen na de Eerste Wereldoorlog naar Zuid-West-Frankrijk, de streek waar ik de helft van het jaar verblijf. Dat heeft al heel wat mooie verhalen, echte drama's ook, opgeleverd. Dat boek moet ook bewijzen dat ik écht kan schrijven."

Een andere uitdaging ziet Rik Vannieuwenhuyse opnieuw in het bedrijfsleven. In maart 2007 nam hij definitief afscheid van delicatessenbedrijf Remmery, dat is verkocht. "Ik plan geen terugkeer in de voedingssector maar misschien start ik wel een bedrijfje in de toeristische sector. Ik ben volop bezig met mijn opleiding tot piloot van ULM-vliegtuigjes. Misschien richt ik in Frankrijk wel een "air village" op, enkele huisjes rond een terrein waar lichte of ULM-vliegtuigjes kunnen opstijgen of landen." Op de boekvoorstelling waren onder meer gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van Eetvelt, ex-wielrenner Freddy Maertens, cabaretier Geert Hoste en politicus Vincent Van Quickenborne aanwezig.

'De zaak Remmery' telt 144 pagina's, kost 14,90 euro en is uitgegeven door The House of Books uit Antwerpen.
Nu in het nieuws