Vlaamse overheid voert massaal energiescans uit in Antwerpen

Print
Hoboken - De komende maanden zullen 4.600 Antwerpse gezinnen advies krijgen over energiebesparing in hun huis. Kansarmen die opgeleid worden tot zogenaamde "energiesnoeiers", zullen die taak op zich nemen.
Dat maakten Vlaams minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt en Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck (beiden sp.a) bekend tijdens een werkbezoek in Hoboken.

De overheid werkt voor het project samen met Levanto, een bedrijf dat kansen geeft aan mensen die moeilijk werk vinden. De nadruk ligt dus niet alleen op het milieu maar ook op sociale tewerkstelling. Momenteel werken vijf energiesnoeiers voor Levanto. Daar komen binnenkort vier nieuwe mensen bij. Zij zullen na hun opleiding gezinnen bezoeken en daar gratis kleine energiebesparende maatregelen uitvoeren, zoals het plaatsen van spaarlampen. De energiesnoeiers zullen zich concentreren op gezinnen met een laag inkomen, omdat elke uitgespaarde euro daar van tel is. Ze voeren er energiescans uit, die snel een beeld geven van hoe gezinnen thuis kunnen besparen op hun factuur.

Het project vloeit voort uit een besluit van de Vlaamse regering ter bevordering van rationeel energiegebruik. In samenwerking met de distributiebeheerders van elektriciteit moeten er tegen volgend jaar 50.000 energiescans uitgevoerd worden. In Antwerpen gebeurt dat sinds 2007 door Levanto en zijn energiesnoeiers. Vlaanderen werkt voor het project samen met de stedelijke OCMW's. In Antwerpen zoekt die instelling actief naar gezinnen voor wie een energiescan nuttig kan zijn. Tot dusver schreven zich al 1.235 gezinnen in.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio