Pentagon "bijna zeker" dat tank spionagesatelliet vernietigd is

Print
Het Amerikaanse leger is er bijna zeker van dat de tank van de stuurloze en neergehaalde spionagesatelliet met giftige brandstof vernietigd is. "Wij zijn er in hoge mate van overtuigd dat hij (de tank) direct is geraakt", zei vice-stafchef van het leger James Cartwright donderdag tegenover journalisten in Washington.
Het leger leidt een en ander af uit het observeren van een vuurbal en een gaswolk na de "hit". Die gaswolk lijkt de hydrazine te zijn. Maar het Pentagon wil nog 24 tot 48 uur wachten om de 100 procent vernietiging van de tank te kunnen bevestigen.

Juist het bestaan van een tank met zowat 450 kilo giftige hydrazine was voor Washington de officiële reden om de satelliet te vernietigen vooraleer het tuig door de natuurlijke aantrekkingskracht van de Aarde weer de atmosfeer indook.

Nog volgens Cartwright is de boven het noorden van de Stille Oceaan afgeschoten kunstmaan tot kleine stukken gereduceerd. Daarvan is geen enkel groter dan een voetbal.

Veel van de brokstukken zijn reeds de atmosfeer ingedoken en dat zal nog een paar dagen duren. Er zijn nog geen aanwijzigen dat iets de grond heeft geraakt, aldus Cartwright. Hij sloot echter niet uit dat zeer kleine en daardoor moeilijk zichtbare stukken op Aarde kunnen vallen. Landen waarin dat gebeurd zou zijn en waar het kan gebeuren, zijn vooraf op de hoogte gebracht.

De vice-stafchef vertelde volgens CNN dat het leger van de eerste afschietmogelijkheid wou gebruik maken vooraleer het een paar dagen slecht weer zou kunnen zijn. De intercepteerraket voerde geen nuttige lading mee, want naar verwachting zou de impact alleen al krachtig genoeg zijn om de geviseerde tank te vernietigen.
Nu in het nieuws