'Mensen plezieren, daar draait het om!'

Print
Schoten - De openbare markten trekken steeds minder en steeds ouder wordende bezoekers. In Schoten trekken ze zich daar niets van aan. Daar wordt de zaterdagmarkt zelfs opgefleurd met liedjes van de marktzangers. “We zingen om de mensen en onszelf te amuseren”, zegt oprichter Patrick Kosynsky.
BR />

Op de markt van Schoten, die zaterdagvoormiddag plaatsvindt in de hele Rodeborgstraat en een stukje Gelmelenstraat, valt veel te beleven. Er komen veel mensen op af, die er een waaier aan producten terugvinden. Van groenten en fruit tot kledij en tijdschrifen naar dieren of vogeltjes. Als ze een staanplaats vinden, nestelen ook de lokale Marktzangers voor vrijheid en blijheid zich tussen de vele kraampjes, met Patrick voorop. “In december 2006 kreeg ik het idee om, samen met een viertal vrienden, een zanggroep op te richten, en niet veel later waren we aan het zingen. Onze bedoeling is om positieve dingen op mensen los te laten, en op die manier iets bij te brengen op lokaal vlak. En volgens mij slagen we daar in, want we kregen tot nu toe enkel positieve reacties.”

Mensen amuseren met hun liedjes; daar is het om te doen. “Hierbij gebruiken we bekende melodietjes waarop we een eigen tekst schrijven. Die kan gebaseerd zijn op een actuele gebeurtenis, of op vroegere marktzangliederen. De teksten choqueren niet, maar hoeven niet altijd even braaf te zijn. We zingen spontaan, zonder instrumenten, en repeteren regelmatig in café Den Trol.” Bijna elke zaterdag trekken de zangers rond 10u naar de markt, op zoek naar een plekje, om er een zo’n uur te zingen.

“Wegens tijdsgebrek zingen we nauwelijks op andere markten, maar dat is niet erg. Schoten is óns gezellig plekje. Een vaste staanplaats (die marktkramers schriftelijk moeten aanvragen) hebben we niet. We betalen niet om te mogen zingen, en krijgen steun van de gemeente en de marktkramers. We vragen geen geld aan passanten, want daar is het ons niet om te doen. Onlangs nog gaven we onze bijeen gespaarde 300 euro weg aan gemeentelijke speelpleinwerking.” Wie de markt wilt bezoeken, kan zijn auto kwijt op het plein waar de markt vroeger plaatsvond, pal in het centrum. Dat plein werd intussen omgedoopt tot een ruime parking.

Thomas WEGNER

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio