Europese Commissie tempert economische groeiverwachtingen

Print
De wereldwijde economische turbulentie laat Europa niet onaangeroerd. De Europeanen moeten dit jaar rekening houden met een lagere economische groei en een hogere inflatie, zo waarschuwde eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Joaquim Almunia donderdag bij de voorstelling van de tussentijdse economische vooruitzichten voor 2008.
In vergelijking met november verlaagde de Europese Commissie haar groeiprognose voor de eurozone met 0,4 procent. De economie van de vijftien eurolanden zou dit jaar slechts met 1,8 procent toenemen, terwijl de eurozone vorig jaar nog een groei van 2,7 procent liet optekenen. Ook voor de hele Europese Unie heeft de Commissie haar prognose met 0,4 procent getemperd, tot 2,0 procent.

Zoals verwacht zoekt de Commissie de verklaring voor de lagere groeiprognoses bij de financiële crisis, de mindere prestaties van de Amerikaanse economie en de hoge prijzen voor grondstoffen. Door de hoge energie- en voedselprijzen zag de Commissie zich ook genoodzaakt om de evolutie van de inflatie te herbekijken. Die zou dit jaar in de eurozone oplopen tot 2,6 procent, een half procentpunt hoger dan eerder verwacht. De Europese Centrale Bank mikt op een inflatie van om en bij 2 procent.

"Met deze lagere groei en hogere inflatie begint Europa duidelijk de impact van de wereldwijde tegenwind te voelen. Maar haar verhoogde weerstand, te danken aan de stevige fundamenten en reeds uitgevoerde hervormingen, moet Europa echter helpen om de storm te doorstaan", zo verklaarde Almunia. Voor een heuse stagflatie, een scenario waarin de economie stagneert en de prijzen sterk stijgen, hoeft Europa dan ook niet te vrezen. "Er is nog groei en we kunnen de inflatoire druk onder controle te houden", zo hield hij voor.

Almunia merkte op dat lidstaten met begrotingen in evenwicht of overschotten bijkomende inspanningen kunnen leveren. Het opstapelen van steeds grotere tekorten kan echter geen oplossing zijn, zo lanceerde de Spanjaard een nieuwe waarschuwing richting Frankrijk en Italië. Almunia vroeg ook aan de vakbonden om geen "irrealistische" salarisverhogingen te verwachten.

De prognoses van de Commissie zijn gebaseerd op vooruitzichten voor de grootste lidstaten. Opvallend is de lagere groeiverwachting in Duitsland. De grootste economie van de eurozone zou dit jaar met slechts 1,6 procent groeien, terwijl de Commissie in november nog rekende op een groei van 2,1 procent. De Italiaanse groei zakt van 1,4 tot 0,7 procent en Frankrijk zou genoegen moeten nemen met een groei van 1,7 procent, in plaats van 2 procent. Enkel voor Nederland werd de prognose in positieve zin bijgesteld, van 2,6 naar 2,9 procent.
Nu in het nieuws