China test met succes uitrusting voor ruimtewandeling

Print
China heeft succesvol tests uitgevoerd om later dit jaar een eerste ruimtewandeling (EVA in het jargon) te laten uitvoeren, zo heeft de staatskrant China Daily donderdag gemeld.
Volgens Yang Waohua, hoofd van de Chinese Academie voor Ruimte(vaart)technologie, hebben een luchtsas van waaruit taikonauten hun ruimteschip kunnen verlaten en een ruimtepak de eerste inspectie op de begane grond doorstaan. "Dit zwengelt ons vertrouwen in de EVA aan".

In de tweede helft van dit jaar, op een nog niet vastgestelde datum, maken drie astronauten aan boord van de Shenzhou VII de derde bemande Chinese ruimtevlucht. De ruimtewandeling is een belangrijk apsect van de missie en zal rechtstreeks op de staatstelevisie komen, aldus de krant.

Er bereiden zich momenteel veertien taikonauten voor op de missie. Indien het uitje succesvol is, zal dit de basis leggen voor toekomstige projecten zoals de bouw van een ruimtestation. In november zei de Chinese raketwetenschapper Long Lehao te hopen dat zijn land tegen 2020 een ruimtestation zal kunnen lanceren.

Yang Liwei werd in oktober 2003 de eerste Chinees in de ruimte. Hij maakte een vlucht van 21 uur. Twee jaar later wentelden twee taikonauten met de Shenzhou VI zowat vijf dagen rondom onze planeet.

Peking zegt dat zijn ruimtevaartprogramma vredelievende bedoelingen heeft. Maar Amerikaanse functionarissen hebben de vrees uitgesproken dat een deel van de technologie ook een militair gebruik kan kennen.
Nu in het nieuws