Kunstonderwijs roept Aan Tafel

Print
Temse -

Ruim honderd academies in Vlaanderen nemen zaterdag deel aan de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO). Daarmee willen zij zich bij het grote publiek bekend maken. In onze streek worden activiteiten georganiseerd door de academies van onder meer Temse, Sint-Niklaas, Beveren en Kruibeke.

BR />

Meer dan 160.000 jongeren en volwassenen volgen les in het deeltijds kunstonderwijs. Er bestaan 101 academies muziek, woord en dans en 66 academisch beeldende kunsten in Vlaanderen en in het Brussels hoofdstedelijk gewest. De dag van het DKO, die zaterdag plaatsvindt, is de hoogdag van het deeltijds kunstonderwijs.

In Temse is de organisatie van de dag in handen van Zef Moerloos, die nog tot de paasvakantie de zieke directeur Philippe Boël vervangt. “Natuurlijk doen we mee met dit initiatief”, zegt Zef Moerloos. “Wij willen de bekendheid van de academie en vaktekenschool van Temse uitbreiden. Wij hebben filialen in Bornem en Puurs. Er zijn wijkafdelingen in de drie Temsese deelgemeenten, op Temse-Velle en in Hingene, Mariekerke en Sint- Amands. We bereiken zowat 800 leerlingen. Dat lijkt veel, maar het valt ons op dat we in Temse zelf relatief weinig bekendheid genieten. We willen ons ook in Temse zelf meer profileren. Daarom willen we een kans als de dag van het DKO zeker niet laten liggen.”

H

et thema van de dag van het DKO dit jaar is ’Aan tafel’. “In Temse maken we van de DKO-dag een 24-uursmarathon”, zegt Zef Moerloos. “Zaterdagochtend om 10u beginnen we eraan. Het is de bedoeling om een estafettekunstwerk te realiseren, waar de leerlingen van de verschillende ateliers aan werken. Het enige dat we zeker weten, is dat de beeldhouwklas onder leiding van Philip Crepain zaterdagochtend om 10u een eerste vorm zal creëren uit een 1,5 kubieke meter groot blok polystyreenschuim. Wat daarna gebeurt, hangt volledig af van de inspiratie van de deelnemers. In de loop van de dag en de aansluitende nacht zullen de leerlingen van de verschillende ateliers aan het kunstwerk verderwerken. Zondagochtend om 10u zullen we het resultaat zien. Daarna gaan we nog letterlijk aan tafel voor een afsluitende brunch.”

Het grote publiek kan de ontwikkeling van het kunstwerk live meemaken in de lokalen van de Temsese academie en vaktekenschool in de Schoolstraat. Om 21 en om 23u is daar ook een optreden van Munck. Blues, ballades en eigenzinnige covers staan op het programma. Om de nachtelijke vermoeidheid te vergeten, is er zondagochtend om 6u een ochtendwandeling gepland.

Gert NOBELS
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio