Gilde herbouwt Amelbergakapel Haagdam

Print
Temse -

De Sint-Amelbergakapel op de hoek van de Luiseekstraat en Haagdam in Temse is zo goed als volledig heropgebouwd. De vernieuwde kapel wordt op 12 mei, tweede pinksterdag, ingewijd door bisschop Luc Van Looy.

BR />

De kapel op de hoek van de Luiseekstraat en de Haagdam werd op tweede kerstdag 2006 vernield. De dader werd nooit gevonden, maar het staat wel vast dat een vrachtwagenbestuurder bij het nemen van de haakse bocht de kapel heeft aangereden. De beschadigingen waren zo ernstig dat de kapel nog op de dag van het ongeval werd afgebroken. Alleen het Amelbergabeeld bleef ongedeerd.

De Amelbergagilde besliste direct om de kapel opnieuw op te bouwen. ”De buitenkant is nu helemaal af en langs de binnenzijde moeten enkel nog wat kleine detailwerkzaamheden gebeuren” ,zegt voorzitter Wilfried Hooftman van de Amelbergagilde. ”In drie weken tijd waren de ruwbouwwerkzaamheden klaar, maar de volledige heropbouw van de kapel heeft zowat een halfjaar geduurd. Gelukkig kregen we veel sponsoring van middenstanders en ook het gemeentebestuur heeft ons logistiek gesteund. Daar zijn we ze heel dankbaar voor.”

Het is al de derde keer dat de kapel is heropgebouwd. ”De eerste kapel stond hier al voor de Franse revolutie”, zegt Sylvère De Clercq uit Nieuwkerken, een kenner van kerken en kapellen. ”De eerste keer werd ze tijdens de Franse revolutie afgebroken. In 1814 werd ze heropgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging de kapel weer tegen de vlakte omdat ze in het schootsveld van het fort van Haasdonk stond. In 1922 werd ze dan voor de tweede keer heropgebouwd. Het is nu dus al de derde keer dat de kapel wordt opgericht. Ze staat nu een paar meter verder van de straatkant dan vroeger. Hopelijk knalt er nu geen vrachtwagen meer tegen.”

De vernieuwde kapel wordt op tweede pinksterdag ingewijd. ”Die dag houden we de Weg-om ter ere van Sint-Amelberga”, zegt Wilfried Hooftman. ”De inwijding van de kapel gebeurt door bisschop Luc Van Looy. Wij zijn zeer blij dat die dat wil doen. Dat is voor ons een grote blijk van erkentelijkheid.”

Gert NOBELS
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio