Nieuw plein op het water

Met de plechtige inhuldiging van de vlotsteiger voor het Steenplein is een project van zeven jaar afgerond. ”We hebben een nieuw plein in de stad”, juicht schepen Philip Heylen. ”De vlotsteiger is er voor iedereen, niet alleen voor de rederijen. Ik ga hier zeker dingen organiseren.”

tderyck

BR />

De nieuwe steiger is in feite een uitbreiding van de bestaande, kleine steiger in de inham van de Scheldemuur voor het Steen. Daar lag de pont Van Dyck met een aanmeerlengte van 65 meter.

In 2001 werd beslist daaraan een grotere vlotsteiger te bevestigen. Die is 100 meter lang en 20 meter breed. Ook de nieuwe constructie is bevestigd aan meerpalen, zodat de vlottende steiger het tij volgt.

Nieuw is dat de oppervlakte van de steiger duidelijk zichtbare onderverdelingen heeft. Zo dient het gedeelte dat werd afgewerkt met een waterdichte slijtlaag duidelijk voor de bevoorrading van schepen. In die zone kunnen ook auto’s komen. Wie op het plein wil kuieren, moet er dus rekening mee houden dat deze zone dient wordt voor het ’functioneren’ van de rivier-cruiseschepen.

Op het hardhouten gedeelte heeft de bezoeker vrij spel. In de stadsdiensten wordt er nu al rekening mee gehouden dat de steiger op mooie dagen een soort Strantwerpen kan worden.

”Gelijk hebben ze, want we creeren hier een nieuw plein op het water”, zegt schepen Philip Heylen. “Hier voel en ruik je de invloed van de stroom op Antwerpen. Trouwens, de stad is hier ontstaan, in het gedeelte dat rond de burcht lag. Hier ontstond ook de haven.” De stad heeft er meteen een nieuw, historisch middelpunt bij.

Zo zien ook de provincie, Vlaanderen, de Benelux en zelfs Europa dat. Want net zoals de stad hebben zij geld bijgedragen voor de tot standkoming van het project. ”Klopt, want wij geloven in de steun aan waterrecreatie en -toerisme”, aldus minister-president Kris Peeters. ”De steiger is trouwens een toeristische trekpleister par excellence.” Hij kostte 3,1 miljoen euro.

Johan VAN BAELEN

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio