Vlaams Belang lanceert zijn crimisite

Vlaams Belang lanceert zijn crimisite

Vlaams Belang lanceert zijn crimisite

Print
Het Vlaams Belang heeft donderdag zijn criminaliteitswebsite gelanceerd. Op de website kunnen burgers die het slachtoffer zijn geworden van een crimineel feit hun verhaal kwijt.
Bedoeling van de site is een einde te maken aan de "doofpotpolitiek". "De politie en het stadsbestuur communiceren nauwelijks nog over criminele feiten in de hoop dat het onveiligheidsgevoel zo zal afnemen". Een van de eerste wapenfeiten op de site criminaliteit.org is de publicatie van een top 20 van veelplegers uit het Antwerpse. Om op de lijst terecht te komen, moeten de criminelen in vijf jaar minstens tien ernstige feiten hebben gepleegd, zoals moord, doodslag, slagen en verwondingen, drugsdelicten of diefstallen.

De relevantie van de publicatie van de lijst situeert zich volgens VB-boegbeeld Filip Dewinter op politiek vlak. "De gemiddelde leeftijd van die veelplegers is amper 20 jaar. Tachtig procent onder hen is van allochtone origine. Deze lijst bewijst dat er harde maatregelen nodig zijn, met verplichte opsluiting en heropvoeding in gesloten instellingen", motiveert Dewinter. De gezichten van de veelplegers zijn onherkenbaar gemaakt, hun voornamen en leeftijd worden wel vermeld.

Voormalig Antwerps politiecommissaris Bart Debie wordt het uithangbord van de site. Dewinter zelf neemt de juridische en politieke verantwoordelijkheid voor de site voor zijn rekening.

Schending beroepsgeheim

Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart naar een lek bij de politie waardoor een lijst met criminele 'veelplegers' bij Vlaams Belang is beland. Die lijst bevat de identiteiten van 286 criminelen die de afgelopen 5 jaar minstens 10 zware feiten hebben gepleegd in Antwerpen, en die in voorlopige vrijheid werden gesteld. Het Belang plaatste donderdag de top-20 van die 'veelplegers' op zijn nieuwe website criminaliteit.org.

Parket en politie zijn not amused met het uitlekken van die lijst. "Het parket is een onderzoek gestart wegens schending van het beroepsgeheim", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Vlaams Belang zelf beweerde donderdag niet te weten wie de "anonieme aanbrenger" van de lijst is. "Wij sporen niemand aan om ons informatie te geven, maar wij stellen wel vast dat er heel veel onvrede heerst in het brede Antwerpse politielandschap over de huidige doofpotpolitiek", luidde het.

Op schending van het beroepsgeheim staat een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden, bevestigt Dominique Reyniers, woordvoerster van het parket van Antwerpen.
Nu in het nieuws