Roos reanimeert zomerkampen

Print
Boom - Tweeëntwintig jaar na het laatste Spejokamp start Roos Van Pottelsberghe (55) in juli opnieuw met vakantiekampen voor instellingskinderen en kinderen uit gewone gezinnen. De vrouw uit Boom groeide zelf op in instellingen en ondervond aan den lijve hoe lang de zomer kan duren als je nooit op reis kan gaan.
BR />

Als piepjong meisje werd Roos in een pleeggezin geplaatst. Toen dat stopte, kwam ze terecht in instellingen in Oudenaarde en Gent. De vakanties duurden soms lang. “Wij konden niet, zoals andere kinderen, op reis of op kamp.” Vanuit haar ervaringen startte Roos in 1975 met kampen in de paas- en zomervakantie.

Met haar vzw Spelende Jongeren (Spejo) bracht ze kinderen uit gewone gezinnen en uit instellingen samen. Het leger stelde gratis zijn accommodatie beschikbaar. De organisatie groeide snel uit tot veertig begeleiders en driehonderd kinderen. In 1986 moest Roos noodgedwongen stoppen door een slepende hernia. Een reünie met Spejo vorig jaar maakte de oude kampkriebels los. Met als gevolg dat de nu 55-jarige Roos er opnieuw een lap op gaat geven.

“Het leger stelt van 1 tot 18 juli gratis een heel gebouw van het militaire kamp in Lombardsijde ter beschikking. We mogen de sporthal en voetbalvelden gebruiken en in de kantine gaan eten. De duinen en de zee bevinden zich op een zucht. Beter kan niet”, vertelt Roos.

Ze heeft al drie begeleiders. Maar in totaal heeft ze er twintig nodig. “Kandidaten moeten minstens 17 jaar zijn. De eerste drie dagen krijgen ze een opleiding. Op 3 juli komen de kinderen, die tot 17 juli blijven. Ze mogen ook maar voor een weekje komen, maar we hebben gemerkt dat veel ouders door de opvangproblemen in de vakantiemaanden blij zijn als hun kinderen twee weken op kamp kunnen.”

Deejay gezocht

Roos schreef alle Vlaamse kinderinstellingen aan om te laten weten dat de Spejowerking gereanimeerd is. Omdat het een mix moet zijn, zoekt ze ook nog kinderen tussen 6 en 14 jaar uit gewone gezinnen. “In totaal hebben we zestig plaatsen”, zegt ze. Nog een gek verzoek: “We zoeken ook een inslapende deejay die veertien dagen in de kantine muziek wil spelen. Hij krijgt kost en inwoon aan zee en kan alle uitstappen gratis meedoen.”

Kristin MATTHYSSEN

Roos Van Pottelsberghe, Voetballerstraat 13 bus 5 in 2850 Boom, 03-843.31.23 of 0473-240.012.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio