Meest noordelijke herberg van Antwerpen wordt 130

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo -

De Leeuw van Vlaanderen is de meest noordelijke herberg van Antwerpen. Stamgasten en toeristen drinken er nog altijd aan dezelfde toog van 130 jaar geleden. Om dat te vieren plant uitbater Raf Merveille half augustus een volksfeest.

BR />

Op de grens tussen polder en zanderige Kempen, in een gehucht dat Zandvliet kent als Den Hoek, ligt de Leeuw van Vlaanderen. “Alhoewel het gebouw veel ouder is, startte de familie Peeters in 1878 met deze herberg. Tot begin jaren negentig bleef de kroeg in hun handen. Nadien werd Ward Vandermolen eigenaar van dit historisch café. De naam verwijst naar de gelijknamige historische roman van Hendrik Conscience. Dagelijks trokken toen landarbeiders te voet naar de vruchtbare polder om er te werken. Onderweg stopten ze om een borrel te pakken. Jarenlang waren deze landarbeiders de vaste klanten van de Leeuw van Vlaanderen”, leert ons huidig uitbater Raf Merveille.

De Eerste Wereldoorlog plaatste het café in een vreemde situatie. “Vlak bij de Leeuw van Vlaanderen bracht het Duitse bezettingsleger de beruchte elektrische draad aan. Zo kwam de herberg in een niemandsland tussen Nederland en België, afgescheiden van de rest van Zandvliet. De bewoners van Den Hoek waren aangewezen op het Nederlandse Ossendrecht. Het café speelde die jaren een belangrijke rol in het onderhouden van contacten tussen de twee landen”, zegt Hugo Vermeiren van de heemkundige kring van de Antwerpse Polder.

In de jaren dertig moderniseerde de Leeuw van Vlaanderen: het stro werd vervangen door pannen en er kwam een gelagzaal bij. De tapkast, de toog en de oude zolderbalken bleven en doen nu nog steeds dienst. Na de onteigeningen voor de uitbreiding van de haven veranderde het klantenbestand. Landarbeiders maakten plaats voor wandelaars, fietsers en bewoners van weekendverblijven. “Toen ontstonden Hoekskes Kermis, de boogschuttervereniging Inca’s en voetbalclub Hoek United. Ook heel wat verenigingen uit de polder hadden hier een vaste stek. Het waren gouden jaren voor Den Hoek en de Leeuw van Vlaanderen”, herinnert Raf Merveille zich.

Precies een eeuw na het tappen van de eerste pint, sloeg het noodlot toe. Eigenaar Louis Peeters overleed plots op 21 mei 1978. Als eerbetoon vond het eeuwfeest toch plaats. Enkele jaren later kwam de herberg in handen van Stabroekenaar Ward Vandermolen en tapten Raf Merveille en zijn vrouw Ilse Germijns er pinten. Ondertussen verdwenen de meeste weekendverblijven en hun gasten. Naast een trouw dagpubliek krijgt de Leeuw van Vlaanderen nu honderden dagjesmensen en wielertoeristen over de vloer om er iets te drinken of te eten. “Honderddertig jaar geschiedenis mag je niet zomaar laten voorbij gaan. Daarom plannen we in augustus opnieuw een ouderwetse volkskermis.”

Erik VANDEWALLE

De Leeuw van Vlaanderen, Antwerpsebaan 413, Zandvliet
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio