Spaarzaam met ruimte en materialen

Spaarzaam met ruimte en materialen

Spaarzaam met ruimte en materialen

Print
Bouwen belast het milieu, want we nemen er vrije ruimte mee in en gebruiken grondstoffen, energie en water. De kunst bestaat erin dat zo te doen dat we onze nakomelingen niet opzadelen met tekorten en vervuiling. Dat is duurzaam bouwen.
BR />

Ruimte

Zorgzaam omspringen met beschikbare ruimte is van cruciaal belang. De inplanting van wijken en verkavelingen heeft decennia, soms zelfs eeuwenlang een invloed op het uitzicht van een dorp of stad. Om zoveel mogelijk groene ruimte ongerept te laten of te creëren, kan bijvoorbeeld worden gekozen voor gemeenschappelijke tuinen. In een wijk of verkaveling kunnen woningen zuidgericht worden gebouwd om maximaal te genieten van de zonnewarmte en tegelijkertijd kan er ook voor worden gezorgd dat de bewoners maximale privacy hebben.

Hergebruik

Het meest doorgedreven hergebruik in de bouw is renovatie of hergebruik van een bestaand gebouw. Nieuwe huizen kunnen zo worden ontworpen dat hergebruik in de toekomst makkelijker kan. Voorwaarde is dat de indeling van een gebouw zonder veel moeite kan worden veranderd of aangepast.
Herbruikbare materialen zijn een pluspunt. Staal kan bijvoorbeeld perfect worden gerecycleerd zonder kwaliteitsverlies. Beton is ook herbruikbaar als er geen onzuiverheden inzitten.

Water

Zorgzaam omgaan met water is van groot belang. Kostbaar leidingwater gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, het sproeien van de tuin of het wassen van de auto en zelfs uw kleding is pure verspilling. Dit kan evengoed en veel goedkoper met regenwater. Het opvangen en hergebruiken van regenwater vergt enkel een investering in een regenwaterput en een pomp om het regenwater op te pompen. Filters vermijden dat het regenwater een bruin kleurtje heeft en dat onzuiverheden uw leidingen vervuilen.
Leidingwater zou enkel nog mogen worden gebruikt om te koken en voor persoonlijke hygiëne. Kranen en douchekoppen met een spaarstand beperken het watergebruik.

Nu in het nieuws