Niel reikt Kosovo de hand

De Nielse gemeentesecretaris Eric Vermeiren kreeg in 1999 van de Europese Commissie de taak om in de Kosovaarse gemeente Rahovec de politieke instellingen en ambtelijke organisatie op de rails te zetten. Sindsdien bestaat er een bijzondere band tussen Niel en Rahovec.

mvastenhaeck

BR />

De aanduiding van Eric Vermeiren voor die opdracht was voor Niel een grote eer. Er hadden zich 900 kandidaten aangeboden. Slechts vier experten werden gekozen, onder wie Eric Vermeiren. Door zijn optreden in Rahovec werd hem korte tijd later gevraagd om in de hoofstad Pristina het statuut voor de gemeenten uit te werken.

Tevens verzorgde hij voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de basisopleiding voor de nieuw verkozen bestuurders. “Ik was blij dat ik de Kosovaren iets kon bijbrengen”, zegt Vermeiren. “Ik moet wel bekennen dat het soms moeilijk was om weken of maanden vrouw en kinderen te moeten missen.”

Stedenband

Eric Vermeiren keerde begin 2001 terug naar de Nielse administratie om zijn job van gemeentesecretaris weer op te nemen. Door zijn toedoen werd een stedenband opgezet met Rahovec, mede onder de bezieling van de toenmalige burgemeester Georges Deckers (sp.a) en huidig burgemeester Luc Van Linden (sp.a) en schepen Tom De Vries (Open Vld).

“Die stedenband resulteerde in wederzijdse bezoeken en ondersteuning van projecten, zoals onder meer materiële steun aan een basisschool”, verduidelijkt Eric Vermeiren. “De Kosovaren hebben ons een bezoek gebracht en wij trokken op onze beurt naar Rahovec. We gaven hen advies in bepaalde dossiers. In de daaropvolgende jaren voerde ik nog diverse projecten voor Kosovo uit. Ik kreeg veel respect voor mijn werk. Kosovaren zijn dankbare mensen.”

Door zijn ervaring heeft Eric Vermeiren een gefundeerde mening over de recente onafhankelijkheidsverklaring. “Persoonlijk ga ik ervan uit dat er voor Kosovo geen andere realistische oplossing bestaat, hoewel het niet de meest ideale is”, stelt Vermeiren. “Het water tussen beide gemeenschappen, Kososo en Servië, is spijtig genoeg te diep geworden om op korte termijn weer het vertrouwen te herstellen. Ze zullen nog een hele tijd de steun van de internationale gemeenschap nodig hebben, op alle niveaus, dus ook op het lokale. Niel kan hierin zijn rol blijven spelen.”

Paul VAN ROY

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio