Laatstejaars bekomen van buitenlandse stage

Zeven leerlingen van het Sint-Maria-Instituut in Geel en van het Sancta- Maria-Instituut in Kasterlee bekomen van een stage in Tsjechië, Slovakije en Polen. Ze konden er drie weken proeven van de mentaliteit en de manier van werken.

kvandessel

BR />

Dimitri Goris, Sam Catry, Toon Steenackers, Jelle Caepenbergs en Jynthe Mathieu keren enthousiast terug van drie weken buitenland. “Dat we onze krokusvakantie ervoor moesten opgeven, namen we er graag bij”, blikken de leerlingen eensgezind terug.

Tijdens de buitenlandse stage ontdekten de jongeren enkele opmerkelijke mentaliteitsverschillen. “In mijn gastgezin mochten de mannen en de jongens eerst eten, terwijl de vrouw wachtte tot ze gedaan hadden”, vertelt Dimitri verontwaardigd. “Daarna was het haar beurt om aan te schuiven. Dat is toch best wel vreemd, als je onze manier van leven gewoon bent.”

De jongeren moesten een beroep doen op hun talenkennis. Jynthe mocht op haar stageplaats in het Poolse Silesisch Kasteel van Kunst en Ondernemingen heel wat vertalingen maken. “Ik mocht ook dagelijks internationale telefoongesprekken voeren. Dat was op mijn vorige stageplaatsen wel anders.”

“Onze talenkennis hadden we wel degelijk nodig”, treedt ook Dimitri bij. “Met mijn gastgezin sprak ik Duits. Maar op mijn stageplaats en daarbuiten was Engels de voertaal. Telkens de overgang maken, was met momenten best moeilijk.

Toon en Jelle zaten op hotel vlakbij Praag. “We werden daar echt verwend. Iedereen was heel erg behulpzaam.” Toch ging het er niet overal even vriendelijk aan toe. “Als je op stap ging, begon soms iedereen te duwen en te trekken om zich een weg door het volk te banen. Bij ons zouden ze dat enorm onbeleefd vinden.”

Erasmus

Toch zouden de vijf jongeren het onmiddellijk overdoen. “Bovendien ligt het volledig in lijn met mijn toekomstplannen”, vertelt Jynthe. “Ik wil volgend jaar verder studeren en iets met mijn talen doen. Op deze stage moest ik zelf m’n potje koken, dat was de ideale voorbereiding op het kotleven. Ook wil ik later op Erasmus gaan.”

Volgend jaar mogen tien andere leerlingen hun voorbeeld volgen.

Ine VAN GRIEKEN

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio