Britse verpleger zoekt 64-jarige ’oorlogsbaby’

Britse verpleger zoekt 64-jarige ’oorlogsbaby’

Britse verpleger zoekt 64-jarige ’oorlogsbaby’

Print
Leo Raaijmakers uit het Nederlandse Etten-Leur gaat in Vlaanderen op zoek naar een vrouw die eind oktober 1944 in een Zuid-Nederlandse schuur het levenslicht zag.
Hij doet dit voor de Britse verpleger Wilfred Jackson (83, foto), die de moeder van de vrouw tussen de granaten door hielp bevallen. Leo Raaijmakers is een Nederlander met Vlaamse roots. Zijn moeder komt uit Meerle (Hoogstraten). Zijn oom Jos Verschueren en diens zoon Yvan wonen in Rijkevorsel. Zij herdenken met de vereniging Spearhead jaarlijks de bevrijding van Rijkevorsel.

Ook Leo Raaijmakers helpt als lid van Spearhead aan de plechtigheid. Zo kwam hij in contact met Wilfred Jackson. De Brit vergezelde in 1944 als 19-jarige verpleger de bevrijders en vertrouwde Leo nu een ongelooflijk verhaal toe. ”Hij was verrast toen hij vernam dat ik in de omgeving van Roosendaal woonde. Wilfred vertelde over een unieke bevalling in de buurt van Roosendaal, Nispen en Essen. De soldaten kwamen aan een schuur waar een hoogzwangere vrouw op het punt van bevallen stond. De geharde verplegers waren vertrouwd met de gruwelijkste oorlogsverwondingen, maar dit was nieuw.”

”Wilfred vertelde dat hij en zijn maats echt niet wisten hoe eraan te beginnen, tot de Duitsers plots een granaat op de schuur gooiden. Wilfred liet zich over het bed vallen om de zwangere vrouw te beschermen. De bevalling schoot meteen in gang. De Duitse bezetter heeft volgens Wilfred onrechtstreeks mee geholpen bij de geboorte.” Het enige wat de Britse verpleger daarna vernam, is dat de vrouw door de vele gevechten met haar baby naar België is gerepatrieerd. De geboorte gebeurde tussen 25 en 29 oktober 1944. ”Ik beloofde Wilfred de vrouw te zoeken, maar ik besef dat het om een speld in een hooiberg gaat. Mijn eerste grote poging is om het verhaal te doen in Nederlandse en Vlaamse kranten. Hopelijk herkent iemand deze wonderbaarlijke geboorte.”
Nu in het nieuws