'Ook niet-joden zijn welkom'

Print
Edegem -

Ruim twee jaar nadat in deze krant de plannen uitlekten voor een nieuwe synagoge in Edegem, zijn de werken nu effectief van start gegaan. Als alles goed verloopt, opent de eerste nieuwe Belgische synagoge in lange tijd de deuren in januari.

BR />

De synagoge komt op een stuk grond van 400 vierkante meter aan de Parklaan in Elsdonk, naast de openbare bibliotheek en tegenover Hangar 27. Twee jaar geleden was er nog twijfel of het een synagoge of een joods centrum zou worden, omdat daarvoor andere voorschriften gelden.

”Maar het wordt een synagoge”, bevestigt diamantair Tali Goldstoff, lid van het bestuur van de vzw Chai Center, die het gebouw neerzet. ”Die zal een capaciteit hebben van 200 mensen. We hebben in Edegem en Wilrijk een joodse gemeenschap van een 600 mensen, maar net als in de katholieke kerk is het een tendens dat de gewone vieringen minder goed worden bevolkt. Op hoogdagen daarentegen is de opkomst hoog.”

Naast een synagoge zal het drie verdiepingen hoge gebouw ook polyvalente ruimten hebben. ”We willen een multifunctioneel cultureel centrum neerzetten waar bijvoorbeeld ook lezingen en cursussen worden gegeven. Een warm, modern centrum waar iedereen welkom is. Ook niet-joden. Er zijn al afspraken om de katholieke vormelingen een rondleiding te geven in de synagoge om hen meer begrip te geven voor onze godsdienst. We zijn erg fier, het is lang geleden dat er in ons land nog een synagoge is bijgekomen, onlangs moest er in Berchem nog een de deuren sluiten.

En wanneer opent u?

We willen nog voor de bouwvakantie met een kleine plechtigheid het hoogste punt bereiken. De binnenafwerking kan zonder tegenslagen in januari rond zijn en dan kan rabbi Hertz de eerste dienst houden. Er zijn nu al ouders die willen reserveren voor de bar mitzwa van hun kind.

Wat is uw geheim recept?

Wij horen bij de mensen, niet bij gebouwen. Dit gebouw moet gaan leven en moet ook joden uit Antwerpen stad aantrekken.

Boris ROUSSEEUW
Geert D’HULSTER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio