Valse start 'Antwerpen in actie'

Print
Antwerpen -

De Stuurgroep Sint-Andries distantieert zich van ‘Antwerpen in Actie’, een koepel van bewonersverenigingen die wil protesteren tegen de stralende A en tegen de manier waarop het stadsbestuur omgaat met bewonersgroepen.

BR />

“De Stuurgroep Sint-Andries voelt zich misbruikt”, zegt voorzitter Nico Volckeryck. “Onze naam is zonder overleg op de lijst met tien verenigingen gezet. Wij zetten onze vertrouwensband met het stadsbestuur niet zomaar op het spel.” Op de lijst is ook sprake van ‘Ademloos LO’, maar die vereniging blijkt niet eens te bestaan. Hetzelfde geldt voor de ‘Gedempte Zuiderdokken’, een voormalige vzw die nu actief is via informele kanalen.

‘Antwerpen in Actie’ vindt dat de overheid kritische burgers te vaak met een kluitje in het riet stuurt. De koepel zou een initiatief zijn van de bewonersgroep StRaten-generaal, maar sommige bronnen spreken dat tegen en verwijzen naar kunstenaar Kris Fierens als brein achter AiA. Fierens is actief in de actiegroep ‘Red het Zeemanshuis’.

Burgemeester Patrick Janssens kijkt met verbazing naar het initiatief, dat volgende week dinsdag officieel zou worden voorgesteld. “Ik verneem dat AiA zelfs al allerlei afspraken heeft gemaakt met het weekblad Knack, ik vind het een vreemd verhaal”, zegt hij. “Gezien de prominente rol van Groen!-politicus Manu Claeys in AiA, zie ik hierin vooral een politieke actie van de oppositie. Daar heb ik op zich geen problemen mee, maar waarom al die geheimdoenerij? Wij investeren veel in overleg met de burger. In 2007 hebben we met het stedelijk wijkoverleg 212 open vergaderingen georganiseerd. Is dat dan zo slecht?”

LM
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio