'Pompier blijven tot je zestig is niet logisch'

Print
Antwerpen -

”Versleten ben ik niet”, vertelt Charel. De spuitgast is 59 en heeft zijn pensioen aangevraagd, maar wegens gebrek aan uitstapregeling moet hij blijven tot zijn 60ste verjaardag. ”Als het brandt op de dertiende verdieping van een gebouw, moet ik met 25kg op de rug via de trap naar boven. Boven ben ik uitgeput, en dan begint het pas.”

BR />

Het is de laatste tijd onrustig bij de brandweer. Dinsdag legden de representatieve vakbonden ACOD, CCOD en VSOA een schuimtapijt voor de administratieve hoofdzetel van de pompiers op de Sint- Jacobsmarkt. De voorbije weken hield IFOD, de grootste erkende brandweervakbond, al prikacties. Maandag trekken ze naar het stadhuis, om hun ongenoegen voor de gemeenteraad kenbaar te maken.

Op de werkvloer stapelen de frustraties zich op: de Brandweer Antwerpen is het enige beroepskorps zonder zaterdagvergoeding, verlofdagen opnemen is erg moeilijk, de burgemeester wil geen halve blootposters in de kazerne en het korps veroudert zienderogen.

’Overjaren’

André Serluypens (59), Charel Van der Schueren (59), Leon De Martelaere (58) en Jean Schuld (58) zijn levende bewijzen van die veroudering. In principe moeten ze in dienst blijven tot hun zestigste. ”Maar pompier blijven tot je 60 bent, is niet logisch”, argumenteert André. ”De veiligheid van de burger mag immers op geen enkel moment in gevaar komen.”

En met ’bejaarde’ spuitgasten is dat risico er wel. ”Drie jaar geleden brandde het op de derde verdieping”, vertelt Leon. ”Ik moest een deur intrappen. Na drie pogingen was ik buiten adem. Gelukkig was er niemand meer binnen.”

Het ontbreken van een VVPregeling (verlof voorafgaand aan pensioen, red.) zit de ervaren brandweerlui erg hoog. Charel: ”Een brandweerman moet 37 jaar werken. Ik ben 41,5 jaar bezig. Die laatste jaren zijn ’overjaren’: ik draag nog af, maar mijn pensioen gaat niet omhoog. Er moet dus dringend verjonging komen zodat de invoering van de VVP onmiddellijk kan gebeuren.”

De frustraties zijn groot, maar na al die jaren doen de pompiers hun job nog altijd even graag. ”Wij hangen echt aan elkaar”, vertelt Jean. ”Noodzakelijk, want tijdens een interventie moet je elkaar kunnen vertrouwen. Maar heel lang gaat dat niet meer duren, want de top wil blijkbaar een rotatiebeleid invoeren.”

Peter DE MEYER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio