Spontane staking bij rusthuis Zonnewende in Aartselaar

Print
Antwerpen - Een deel van het personeel van rusthuis Zonnewende/Zonnetij in Aartselaar heeft donderdagmorgen spontaan het werk neergelegd.
Het personeel is boos omdat de bezetting in het rusthuis ontroereikend is om de bewoners op een behoorlijke manier te verzorgen. Maar ook het voornemen van de directie om een afdeling te splitsen waardoor collega's van elkaar gescheiden worden, zet kwaad bloed bij het personeel. "En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de lonen de laatste twee maanden ook te laat uitbetaald", zegt Kristien Merckx van BBTK.

In het rusthuis aan de Boomsesteenweg in Aartselaar werken meer dan 100 personeelsleden. Een 30-tal onder hen heeft donderdagmorgen spontaan het werk neergelegd. "Omdat het ongenoegen zo groot is, zou de staking wel eens kunnen uitbreiden", aldus Merckx.

Van een algemene staking zal echter geen sprake zijn, omdat de personeesleden verplicht zijn tot een minimale dienstverlening. "Het is bovendien ook de eerste keer dat het personeel het werk neerlegt. Dat wil zeggen dat de problemen hen heel hoog zitten, want in principe zetten zij de zorg voor de bewoners altijd op de eerste plaats", vervolgt Merckx. Hoe groot het personeelstekort precies is, is moeilijk te becijferen, zegt Dennis De Meyer, BBTK-afgevaardigde in het rusthuis. "Maar om een voorbeeld te geven, toen ik hier 10 jaar geleden begon, werkten we 's morgens met 7 mensen, nu zijn dat er 3,5. Het is telkens knip- en plakwerk om een kwalitatieve zorg te verlenen. Dat leidt tot frustraties, niet alleen onder het personeel, maar ook onder de bewoners en hun familie", aldus De Meyer. Het personeel en directie zitten momenteel samen voor een eerste onderhoud. Donderdagnamiddag staat om 14.00 uur een ondernemingsraad op de agenda waarop de pijnpunten ook aan bod zullen komen.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio