Montevideo verwacht tv-studio

Monumentenzorg en het havenbedrijf staan achter de nieuwe plannen voor de Montevideo- loodsen op het Eilandje. Zelfs zonder bouwvergunning op zak is Chris Poulissen er gerust in. “We zoeken nu karaktervolle bedrijven met uitstraling. Het gebouw is zo straf dat die zich zeker zullen aandienen vooraleer het over drie jaar opengaat.”

tderyck

BR />

Was de afgebroken Koninklijke Entrepot de kathedraal van het Eilandje, dan beschouwt Chris Poulissen de Montevideo-loodsen als de kerk van de oude havenwijk. “Het gebouw is zo extreem, zo straf in zijn eenvoud dat je het moet respecteren”, zegt de Antwerpse architect. Vijf jaar geleden legde hij zijn plannen al in grote lijnen vast, maar het havenbedrijf wees de loodsen in eerste instantie toe aan een projectontwikkelaar die het monument ingrijpend van gedaante wilde veranderen. Monumentenzorg zag dat niet zitten.

Daarop nam Poulissen zijn ideeën weer op, verzamelde investeerders in Montevideo nv en ging met havenbedrijf en Monumentenzorg rond de tafel zitten. “Twee jaar ben ik er nu elke dag mee bezig”, zegt de ontwerper die een nauwe band met het Eilandje onderhoudt. Op de Rijnkaai maakte hij van .. een anoniem pakhuis het succesrijke mediacentrum Hangar 26, waar hij zelf zijn kantoor heeft. Hij is ook de architect van het winnende ontwerp van de Oosterweelbrug.

P

oulissens voorstel respecteert de elf naast elkaar geplaatste loodsen van elk 60 meter lang. “De buitenkant blijft intact. Het unieke metalen gebinte, dat in verrassend goede staat blijkt te zijn, gaan we nauwkeurig restaureren. Het dak dat rot is, reconstrueren we. In sommige modules komen houten duplex-constructies, maar die kunnen er probleemloos weer uit”, licht de architect toe.

Huzarenstuk

De belangrijkste ingrepen gebeuren in de diepte, een technisch huzarenstuk. Er komen drie ondergronds parkeerlagen en een commerciële kelderruimte met een plafondhoogte van liefst 5 meter. “Via vides zal het niveau -1 overal daglicht krijgen. Het staat zo goed als vast dat er een supermarkt komt”, weet Poulissen.

Ook voor de rest rekent hij op dynamische ondernemers. “Aanvankelijk zag ik een culturele en pedagogische bestemming, maar de overheid gaf geen steun. De grootste uitdaging wordt nu om de juiste partners bij elkaar te brengen. Montevideo is geen standaardgebouw dat zich laat invullen met willekeurige kantoren. Natuurlijk kunnen we maritieme bedrijven lokken, maar we leggen de lat hoger. Montevideo moet leven brengen op het Eilandje.”

Poulissen had op een art housecinema gehoopt, maar dat gaat niet door omdat de klassieke bioscoopzaal weinig toekomst biedt. Meer heil verwacht hij van een polyvalente tv-studio waarin concerten en presentaties kunnen plaatsvinden. Ook realistisch lijkt een medisch centrum.

Zorgen over de invulling maakt de architect zich niet. “De ligging is uitstekend. Met de Oosterweelverbinding wordt dit een centrale plek voor iedereen die de stad noordwaarts binnenkomt. Bij de realisatie van Hangar 26 heb ik ondervonden hoe eindgebruikers zich spontaan meldden. Ze wilden erbij zijn. We overhaasten niets, maar zoeken geëngageerde bedrijven die zelf iets willen toevoegen aan Montevideo en het Eilandje.”

Frank HEIRMAN

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio