'Parkeerretributies in Lier zijn onwettig'

Print
Lier - Meerderheidspartij Lier Leeft zorgt opnieuw voor onrust in het Lierse stadsbestuur. Dit keer is het toekomstig schepen van Financiën Annemie Schuermans die de coalitie aanvalt. Volgens haar is de organisatie van de parkeerretributies in Lier onwettig en is de stad daar al jaren van op de hoogte.
BR />

“Lier heeft nooit grondig opzoekwerk verricht rond het al dan niet wettige karakter van de parkeerretributies. De stad voelde zich gesterkt door enkele uitspraken van de plaatselijke vrederechter, maar wil niet inzien dat de situatie stilaan onhoudbaar wordt. Want er zijn verscheidene juridische argumenten om deze constructies aan te vallen”, stelt gemeenteraadslid Annemie Schuermans (Lier Leeft).”Zo is er in België geen wettelijke basis om de inning van retributies te delegeren.

Elke inning die het privébedrijf Parkeerbeheer Lier doet, is dus onwettig. Ze gebeuren op basis van opzoekingen in de databestanden van de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Hiermee schendt Parkeerbeheer Lier de privacy. De verhogingen door Parkeerbeheer Lier op de niet-betaalde retributies zijn eveneens onwettig.”

Annemie Schuermans stelde tijdens de vorige legislatuur, toen als oppositieraadslid, meermaals vragen over de wettelijkheid van de parkeerretributies. Ze kreeg naar eigen zeggen nooit antwoord. Na de uitspraak van de vrederechter van Oostende over de onwettigheid van parkeerretributies die geïnd werden door personeel van een privébedrijf, zal ze haar vragen tijdens de gemeenteraadzitting van maandag 25 februari herhalen.

“Voorlopig kan ik hier geen commentaar over geven. We zijn alles juridisch aan het onderzoeken, zodat we op de gemeenteraadszitting de door raadslid Schuermans ingediende vragen kunnen beantwoorden”, reageert schepen van Financiën Frank Boogaerts (CD&V/N-VA).

Diezelfde reactie horen we bij burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld). Maar zij is allesbehalve blij met de werkwijze die Annemie Schuermans hanteert. “Ik begrijp haar niet. Interpellaties vanuit de meerderheidspartijen moeten kunnen, maar ik heb er wel een probleem mee dat je enkele dagen vooraf al een zeer kritische nota hierover naar de media stuurt.”

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio