Diftar overstijgt prognoses

De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) pakt uit met opmerkelijke afvalcijfers rond diftar. De burgers van Baarle-Hertog, Balen, Herenthout, Meerhout, Merksplas en Vorselaar zetten in 2006 en 2007 veel minder restafval en groente-, fruit- en tuinafval (gft) buiten dan voor de invoering van diftar.

BR />

De gemeente Mol startte als eerste met diftar of het principe van betalen in functie van de hoeveelheid afval. Baarle-Hertog, Balen, Herenthout, Meerhout, Merksplas en Vorselaar vormden in januari 2006 de eerste groep gemeenten om in het diftarsysteem te stappen.

IOK Afvalbeheer evalueerde de eerste twee werkjaren in die laatste zes gemeenten. De resultaten zijn positief. De inwoners gaven een pak minder restafval en gft mee aan de afvalophalers van IOK.

”De streefdoelen worden meer dan gehaald. Wij zijn zelf verbaasd over de positieve cijfers. Het bewijst dat diftar werkt en dat het een eerlijk systeem is”, vertelt IOK-voorzitter Johan Leysen (CD&V).

Tegenstanders verwijten diftar duur te zijn voor de burger. Het systeem zou sluikstorten ook in de hand werken. ”Een onderzoek in Balen wees uit dat de factuur juist goedkoper werd voor wie goed inzamelde”, zegt Leysen nog. ”Van bijkomende sluikstorten hebben we geen indicaties.”

IOK-directeur Guy Van Tornout wijst op de spectaculaire meerverkoop van compostbakken als verklaring voor de sterke daling van gft. ”Diftar heeft de bedoeling de kost voor afval bij de burger te leggen. Deze cijfers bewijzen dat de burger wordt geprikkeld om afval te beperken.”

Er zijn ook indicaties dat de opgehaalde fractie restafval (-42 procent) en gft (-48 procent) in Geel sterk daalt, maar deze cijfers zijn niet representatief omdat Geel pas sinds een halfjaar met diftar werkt.

WVdB

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio