'Ik schaam me enorm'

Print
Westerlo - Eli V. (19) uit Zoerle-Parwijs (Westerlo) moest zich voor de rechtbank verantwoorden omdat hij vorig jaar samen met een minderjarige kompaan op het kerkhof van Voortkapel (Westerlo) een man met het syndroom van Down had bedreigd.
BR />

Het filmpje verscheen op de internetsite YouTube. ”Ik schaamme ongelooflijk”, zei hij.

Richard Mariën (44) beleefde in juni van vorig jaar de schrik van zijn leven toen twee jongeren hem op het kerkhof van Voortkapel bedreigden en geld probeerden af te troggelen. Ze gaven zich ook uit als politieagenten. Het filmpje van hun daden verscheen op de site YouTube en veroorzaakte heel wat opschudding.

De meerderjarige dader, Eli V., verscheen woensdag voor de correctionele rechtbank. Het Openbaar Ministerie vroeg een werkstraf. ”Dit is een uit de hand gelopen grap en geen poging tot diefstal met geweld”, gaf openbare aanklager Peter Van Der Flaas toe. ”Ik vraag een werkstraf voor de belaging van het slachtoffer. De boodschap dat de feiten niet door de beugel kunnen, is bij hem nu wel overgekomen.”

Staf Mariën, de vader van Richard, vroeg een schadevergoeding van in totaal 1.500 euro. Don, de broer van het slachtoffer, stelde zich ook burgerlijke partij.

”Sinds het voorval gaat Richard nooit meer alleen naar het kerkhof. Hij is ook stiller geworden”, meende meester Jan Huysmans namens de getroffen familie.

Opschorting

Vader Staf Mariën (82) wil toch een bladzijde omdraaien in zijn leven. ”We hebben het meegemaakt. Het is intussen voorbij”, reageert hij. ”Ik ga sindsdien elke dag met Richard mee naar het kerkhof. Ik wil nog een ding kwijt aan diegenen die zulke daden goedpraten: ik hoop dat ze dit ooit zelf eens ondervinden. Dan pas weten ze wat wij hebben moeten doorstaan.”

Eli V. verontschuldigde zich bij de familie. ”Ik schaam me ongelooflijk voor wat ik heb gedaan”, zei hij.

Zijn advocaat vroeg opschorting van straf. ”Hij had niet de bedoeling om de gehandicapte man af te persen, maar wilde enkel de flauwe plezante uithangen”, pleitte meester Jan De Raedemaecker.

”Eli V. heeft de opgelegde voorwaarden om niet op café te gaan en geen alcohol te gebruiken nauwgezet nageleefd. Hij heeft ook een cursus agressiebeheersing gevolgd.”

Vonnis op 19 maart.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio