Fiscus laat 800 miljoen euro per jaar liggen

Print
Als alle Belgische belastingdiensten even goed zouden werken als die van Gent, dan zou de fiscus zo'n 800 miljoen euro per jaar meer kunnen innen.
Dat heeft sp.a-belastingsspecialist Dirk Van der Maelen becijferd. Van der Maelen lanceerde woensdag zijn berekening in de commissie Financiën van de Kamer. Hij protesteerde er tegen het plan van minister van Financiën Didier Reynders om een aantal "oude en niet-inbare belastingsschulden" te schrappen. Het gaat om 100 miljoen euro op 96 miljard dit jaar te innen belastingen.

"We stellen vast dat de belastingen niet overal even efficiënt worden geïnd. De verschillen zijn onaanvaardbaar groot", zei Van der Maelen. Zo blijkt dat voor de personenbelasting het gewest Gent meer dan tachtig procent van de achterstallen na een jaar geïnd heeft. In de Waalse gewesten Luik en Charleroi is dat nog geen 74 procent. In de vennootschapsbelastingen is Gent opnieuw de beste, met bijna 70 procent van de achterstallen. De Waalse gewesten blijven onder de helft. Antwerpen int amper 42,7 procent.

Volgens Van der Maelen wil de fiscus niet enkel schulden onder de 2.000 euro kwijtschelden. Bij schulden inzake onroerende voorheffing zou er geen grens zijn. Zo zou op de lijst een "villavennootschap" staan, die nog steeds eigenaar is van de bewuste villa en dus zeker niet onvermogend.
Nu in het nieuws