"Alle mannen moeten op 29 februari verlof krijgen"

Alle mannen moeten op 29 februari verlof krijgen

"Alle mannen moeten op 29 februari verlof krijgen"

Print
“We hebben mannen gevraagd wat er bij een 'Mannendag' hoorde en de topantwoorden waren ‘bier’ en ‘blote vrouwen’.” Erwin Deckers & Sven Ornelis, de populaire presentatoren van Q-Music, zijn een petitie begonnen om de schrikkeldag 29 februari uit de roepen tot Nationale Mannendag.
“De eerste keer zullen we alleen op bier trakteren, maar tegen de volgende schrikkeldag willen we er voor ijveren dat alle mannen, en alleen de mannen, vrij krijgen op 29 februari.”

Er is al een Vrouwendag sinds 1911. In Duitsland werd 8 maart uitgeroepen tot Vrouwendag door Clara Zetkin, die voor vrouwenstemrecht streed. In 1978 werd 8 maart door de Verenigde Naties officieel erkend als internationale Vrouwendag en in Italië is het zelfs een officiële feestdag. Mannen hebben nog geen officiële feestdag en dat schrijnend onrecht moet veranderen vonden de luisteraars van de ‘Deckers & Ornelis’-ochtendshow.

Deckers & Ornelis organiseren daarom een heuse petitie om van 29 februari een officiële feestdag voor mannen te maken. Ze roepen al hun luisteraars op om hun handtekening achter te laten op de site van de radiozender. Daarnaast worden er petitieformulieren verdeeld in 4.000 cafés en gaan er promoteams naar winkelstraten, evenementen en voetbalwedstrijden.

Op de schrikkeldag zelf gaan ze die petitie onder de neus duwen van minister van Gelijke Kansen Van Brempt. “Voor dit jaar is het natuurlijk te laat, maar over vier jaar willen we een officiële verlofdag voor mannen afdwingen op 29 februari,” zegt Erwin Deckers. “We hebben mannen ook gevraagd wat er bij zo’n Mannendag hoorde. De topantwoorden waren ‘bier’ en ‘blote vrouwen’. We zijn maar voor het bier gegaan. Een nationaal biermerk trakteert alle mannen die dag op een gratis pint in een aantal cafés.

Wat kunnen we nog afdwingen op zo’n Mannendag? Ongestoord een uur met de krant op het toilet zitten? Alleen maar voetbal op televisie?

“De suggesties lopen volop binnen, maar die dingen zitten erbij. Voor de rest zien we wel. Dat is ook typisch mannen, zeker? Het belangrijkste is dat die verlofdag er komt want nu moeten onze mannen verlof nemen om bij ons een pint te komen drinken. De werkgever gaat dat natuurlijk niet vergoeden, maar de kans bestaat dat we ze daarvoor kunnen compenseren.”

Betaald pinten drinken. De ultieme mannendroom! Hoe reageren de vrouwelijke luisteraars?

“We hadden enige tegenstand uit die hoek verwacht, maar blijkbaar gunnen ze ons dit. Dat is dan ook weer typisch vrouwelijk, zeker? Op 1 maart zullen ze ons wel weer op onze verantwoordelijkheden wijzen.”
Nu in het nieuws