'Geven en toegeven, daar gaat het om'

In een tijd dat nog niet een op drie getrouwde koppels daadwerkelijk samen blijft, zijn ze bijna een unicum. Leopold Kevelaers (92) en Rosalia Van Hertum (93) uit Sint-Niklaas bewijzen dat het wel kan, en hoe. Het koppel vierde het voorbije weekend zijn zeventigste (!) huwelijksverjaardag. Ze zijn daarmee goed op weg om alle records in Sint-Niklaas te breken.

mvastenhaeck

BR />

Liefde overwint alles, zelfs de jaren. In een lang vervlogen tijd, toen de dieren nog praatten en Sint-Valentijn nog moest worden geboren, stapten Leopold Kevelaers (92) en Rosalia Van Hertum (93) in het huwelijksbootje. Zeventig jaar en vele levens later vierden ze hun platina bruiloft. Met een mooie schaal van het koninklijk paleis op de salontafel vertellen de kranige, levenslustige negentigjarigen over hun heuglijke huwelijksverjaardag. ”We zullen nooit die 5de februari in 1938 vergeten. Het was heel mooi weer, maar wel heel koud. We trouwden in Jette, aan de Brusselse rand. We hadden elkaar leren kennen in een danszaal in Schaarbeek. Ja, we zijn ook jong geweest, hé. In die tijd was alles natuurlijk anders. Nu gaan vele jonge mensen samenwonen. Vroeger bestond dat niet. De mentaliteit is ook anders. Geven en toegeven, dat is een belangrijke eigenschap.”

Een jaar nadat ze trouwden, begon de oorlog. Leopold moest onder de wapens en kreeg een plaats bij de luchtafweer. Na de overrompeling door de Duitsers werd hij krijgsgevangen genomen. Na een tijd kwam hij vrij en moest hij vier jaar onderduiken. De moeilijkste beproeving voor het koppel kwam er begin jaren tachtig, toen hun enige zoon overleed.

Niettemin lijken de jaren maar weinig vat te hebben op Leopold en Rosalia. Leopold mag dan ondertussen wel 92 jaar oud zijn, toch blijft hij zelden een dag thuis. ”Ik rij nog steeds met de auto en de fiets”, zegt hij fier. ”Elke week ga ik nog naar de markt. En we hebben helemaal geen poetsvrouw nodig. We doen alles nog zelf. We zijn zelfs regelmatig de babysit van ons achterkleinkind van twee maand oud. Dan moeten we heel de tijd achter die kleine hollen! Toen de burgemeester ons vorig weekend kwam feliciteren met onze huwelijksverjaardag vroeg hij net aan ons waar de ’jarige oudjes’ waren in de zaal. Hij schrok echt toen we zeiden dat hij ze al gevonden had!” (hilariteit)

Het gebeurt in Sint-Niklaas niet vaak dat er een zeventigste huwelijksverjaardag wordt gevierd. Een 75ste huwelijksverjaardag zou zelfs in de geschiedenis van de stad nog nooit zijn voorgekomen. Rekening houdend met de vitaliteit van Leopold en Rosalia zou daar wel eens verandering in kunnen komen. ”Laten we hopen, hé”, zeggen ze. ”Een regelmatig leven, dat is het geheim. Voor ons bestaat het woordje ’te’ niet. En veel fruit eten en soep drinken, dat helpt ook. Dat is ons geheim.”

Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio