Steniging dreigt voor Saudische ‘heks’

Saudi-Arabië wil een vrouw terechtstellen die beschuldigd wordt van ‘hekserij’. De mensenrechtenorganisatie ‘Human Rights Watch’ probeert haar steniging te voorkomen.

ssimons

BR />

Fawza Falih is in de noordelijke stad Quraiyat ter dood veroordeeld na oneerlijke processen en op basis van absurde beschuldigingen. Zo beweerde een ‘getuige’ dat hij impotent was geworden omdat Falih, van wie de leeftijd niet bekend is, hem ‘behekst’ had. De beschuldigde had eerst onder grote druk ‘bekend’ en die bekentenis ‘ondertekend’ met haar vingerafdrukken.

Later herriep ze haar bekentenis en voerde aan dat ze het ‘ondertekende’ document niet kon lezen en helemaal niet wist wat erin stond.

Een hof van beroep beslist in september 2006 dat de vrouw niet tot de doodstraf kon worden veroordeeld omdat ze haar bekentenis had ingetrokken. Maar een lagere rechtbank veroordeelde haar opnieuw tot de doodstraf “om het geloof, de ziel en de eigenheid van dit land te beschermen.”

Het zeer conservatieve islamitische Saudi-Arabië heeft geen geschreven strafwetboek al bestaat er wel een specifiek omschreven procedure voor de procesgang. ‘Hekserij’ wordt in het koninkrijk beschouwd als een misdrijf tegen de islamitische godsdienst. Yakin Ertürk (foto), een speciale VN-rapporteur, heeft afgelopen weken Saudi-Arabië bezocht voor een onderzoek naar het vrouwenbeleid.

Na afloop zei zij dat Saudi-Arabië dringend vrouwen beter moet beschermen en tegelijkertijd een grotere rol laten spelen in de samenleving.