'Kunst is mijn lange leven'

Een ruime selectie uit het levenswerk van de Mechelse artieste Edith Van Driessche vult tussen 16 februari en 23 maart de zalen van CultuurCentrum Mechelen aan de Melaan. “Deze expo toont wat ik nog altijd even graag doe”, zegt de kranige 70-plusser na jaren zonder tentoonstelling.

mvastenhaeck

Als kind wist Edith al dat ze iets met kunst wilde doen. ”Die drang zette me aan het schilderen en tekenen. Kunst was voor een jonge vrouw toen geen evidente keuze. Toch was mijn creativiteit niet te stoppen. Later ging ik me ook op de textielkunst richten”, zegt Edith. Naast stoffen heeft de Mechelse ook een levendige interesse voor taal en beelden. Tijdens de expo in de Minderbroederskerk stelt Edith zowel haar textielwerk uit de jaren zeventig en tachtig, als recentere creaties tentoon. Zo vind je hier ook collageboeken en driedimensionale objecten. Kortom: een brede waaier kunstwerken, waarvan een mens zich kan afvragen waar ze al die jaren lagen.

Fragile

”De meeste stukken liggen al jaren opgerold bij me thuis”, gaat Edith voort. ”Vroeger hing mijn werk zelfs in Tokio tentoon. De voorbije jaren kom ik er amper nog mee buiten. Mijn laatste expo dateert van twintig jaar geleden. Ik kan mijn stukken moeilijk missen. Ofwel wil ik er geen afstand van doen, ofwel vind ik ze gewoon niet goed genoeg.”

Deze expo vindt de kunstenares voorlopig geslaagd. ”Het is goed om eens een overzicht van het hele pakket te krijgen. Als ik het geheel zo bekijk, valt het me eens te meer op dat ik onbewust altijd rond hetzelfde thema werk. Deze expo heet dan ook niet voor niets Fragile, verwijzend naar l’homme fragile of de breekbare mens”, aldus Edith.

Over breekbaarheid gesproken: valt op kunst ook een leeftijd te plakken? ”Zolang ik kan, blijf ik dit doen. Al zal dit waarschijnlijk mijn laatste, grote tentoonstelling zijn. Kunst, en niet de aandacht er rond, is mijn lange leven”, besluit Edith Van Driessche.

Sofie MERCKX

015-29.40.14, www.ccmechelen.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio