'Er beweegt vanalles in Wallonië'

Voor Kempense bedrijfsleiders is het weer interessant om met Waalse collega’s zaken te doen. Dat was de blijde boodschap die Waals minister-president Rudy Demotte dinsdag in Geel verkondigde.

Enkele Kempenaars zijn al actief in Wallonië en bevestigen de positieve trend.

Waals minister-president Rudy Demotte kwam dinsdag persoonlijk kennis maken met VOKA Kamer van Koophandel Kempen en haar leden.

De Kempense bedrijfsleiders kregen er te horen dat het Marshallplan voor Wallonië resultaten begint te boeken. De economie trekt er weer aan, wat het ook voor ondernemers uit onze streek een interessant zakengebied kan maken.

Vooroordelen

”Er bestaan nog te veel vooroordelen tussen Walen en Vlamingen”, zegt Rudy Demotte. “Die kan ik alleen maar wegwerken door de zaakvoerders in Vlaanderen te overtuigen van de potenties van Wallonië.

Er is natuurlijk nog steeds een taalbarrière, al merk ik daar wel beterschap in. Ik denk dat de Kempen vooral hun expertise in de sector van de nieuwe technologieën kunnen koppelen aan de Waalse competenties.”

Gedelegeerd bestuurder Rony Bols van het Hoogstratense deurenbedrijf Eribel werkt al een tijdje samen met Waalse aannemers.

“De vooroordelen zitten er bij de Walen toch wel een beetje ingebakken”, zegt hij. “Maar ze draaien stilaan bij. Je merkt dat er in Wallonië vanalles beweegt. De economische groeicijfers bewijzen dat ook.”

Volgens Johan Smet, die met zijn milieubedrijf Benvitec al dertien jaar een afdeling in Fleurus heeft, is het gewoon een kwestie van toetreding. “Je moet er rekening mee houden dat het een andere cultuur is. Eens je contact legt, valt dat onbekende karakter wat weg. Het is wel heel belangrijk dat je er ter plekke een bedrijf hebt met een lokaal aanspreekpunt. Zo’n goede leider zou je eigenlijk zelf moeten kweken.”

Hans OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio