Brussel derde rijkste regio in Europa

Brussel derde rijkste regio in Europa

Brussel derde rijkste regio in Europa

Print
In de binnenstad van Londen zijn de mensen meer dan drie keer rijker dan het gemiddelde van de Europese Unie, zo blijkt uit cijfers die Eurostat, het statistisch bureau van de EU, dinsdag heeft bekendgemaakt.

Na Londen komen het groothertogdom Luxemburg en Brussel op de tweede en derde plaats. De armste bewoners van de EU leven in delen van Roemenië, Bulgarije en Polen waar de rijkdom lager ligt dan een derde van het gemiddelde van de 27 lidstaten.

De lijst steunt op het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner in 2005, bijgestuurd op basis van het nationaal prijzenpeil. De cijfers liggen in de lijn van de resultaten van studies die de jaren voordien werden gedaan.

Het gemiddelde bbp per inwoner van Londen-centrum in termen van koopkracht wordt op 67.798 euro geschat, wat overeenkomt met 303 procent van het EU-gemiddelde van 22.400 euro. In het groothertogdom Luxemburg ligt het bbp op 264 procent van het EU-gemiddelde en in Brussel op 241 procent (53.876 euro).

De armste burgers van de EU, die in het noordoosten van Roemenië leven, moeten het met een gemiddeld bbp per inwoner van 7.542 euro stellen.

Pendelaars

Eurostat wijst erop dat de cijfers sterk beïnvloed kunnen worden door pendelaars. De instroom van pendelaars kan de productie opdrijven tot een niveau dat de beroepsbevolking van de betrokken regio op zichzelf niet zou kunnen halen.

"Daardoor blijkt het bbp per inwoner overschat in deze regio's en onderschat in regio's met een uitstroom van pendelaars", zo staat in het bericht van Eurostat.

Het statistisch bureau geeft nog andere cijfers met betrekking tot België. Zo bedraagt het bbp per inwoner in termen van koopkracht 26.903 euro in het Vlaams gewest (120 pct van het EU-gemiddelde) en 19.592 euro in het Waals gewest (87 pct). De rijkste provincie is Antwerpen met 32.059 euro (143 pct) en de armste Henegouwen met 17.819 euro (79 pct).

Nu in het nieuws