Londen verdrievoudigt tolgeld voor meest vervuilende wagens

Londen verdrievoudigt tolgeld voor meest vervuilende wagens

Londen verdrievoudigt tolgeld voor meest vervuilende wagens

Print
De burgemeester van Londen, Ken Livingstone, heeft dinsdag aangekondigd dat het dagelijkse tolgeld van acht pond (10,7 euro) om met de wagen rond te rijden in de Britse hoofdstad, vanaf oktober wordt opgetrokken tot 25 pond (33 euro) voor de meest vervuilende voertuigen.

De taks zal drie keer hoger worden voor grote 4X4's, ook wel "Chelsea tractors" genoemd (naar de naam van een welgestelde wijk in Londen), maar ook voor de krachtigste sportwagens of luxewagens.

Als Livingstone in mei herverkozen wordt, zal de nieuwe regeling van start gaan op 27 oktober. Vanaf dan zullen de minst vervuilende wagens ook vrijgesteld zijn van het tolgeld. Met die maatregelen wil men de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.

Chelsea Tractors

"Niemand heeft er behoefte aan dat het milieu beschadigd wordt door met 'Chelsea tractors', die enorm veel benzine verbruiken, rond te rijden in het centrum van Londen", stelde Livingstone bij de voorstelling van zijn plan. "De CO2-uitstoot door 4X4's of door krachtige sportwagens kan tot vier keer hoger liggen dan bij de minst vervuilende wagens", aldus de burgemeester.

De taks "zal mensen er toe aanzetten om properdere wagens of het openbaar vervoer te gebruiken. Mensen die er toch voor kiezen om met de meest vervuilende wagens te blijven rijden, zullen mee de schade die ze veroorzaken aan het milieu, moeten vergoeden", stelde Livingstone.

"Het is het principe 'de vervuiler betaalt'. Tegelijkertijd zal het feit dat de wagens met lage uitstoot niets meer moeten betalen, een motivatie zijn om met de minst vervuilende wagens te rijden", voegde de burgemeester er aan toe.

De stadstol in het centrum van Londen werd vijf jaar geleden ingevoerd om de files in de hoofdstad aan te pakken. In februari 2007 werd de oorspronkelijke zone van 20 vierkante kilometer, rond de City en Westminster, bijna verdubbeld. Daardoor werd de tol ook ingevoerd in de chique wijken in het westen, waaronder Notting Hill, Knightsbridge en Chelsea.

Nu in het nieuws