Nieuwe dagvaarding voor bewoners weekendhuisjes

Print
Herselt - Permanente bewoners van een zestal weekendverblijven in Herselt moeten begin maart voor de rechter te verschijnen.
BR>
Volgens de vzw Dolor hebben ze afgelopen vrijdag een dagvaarding gekregen. De vereniging vraagt de gemeente om een Vlaams decreet rond permanente bewoning af te wachten.

De nieuwe dagvaardingen passen in een actie die het gemeentebestuur van Herselt eind 2006 al opstartte. Zes bewoners van weekendverblijven verschenen eind vorig jaar voor de burgerlijke rechtbank van Turnhout. Zij kregen toen de opdracht om binnen het jaar een einde te maken aan hun vaste bewoning.

”De gemeente koos in 1989 voor een uitdoofbeleid. Deze dagvaarding is gericht tegen mensen die de laatste jaren doelbewust de wet met voeten hebben getreden”, vertelt burgemeester Luc Peetermans (CD&V) van Herselt.

Onzeker

De vzw Dolor verdedigt de belangen van de bewoners van weekendverblijven. Woordvoerder Hendrik Boonen pleit om een decreetontwerp van de Vlaamse regering af te wachten.

”Dit decreet moet een oplossing vinden voor permanente bewoning in weekendverblijven. De regering wacht een advies van het Grondwettelijk Hof af om de zaak waarschijnlijk in maart 2008 te bespreken en te stemmen.”

De vereniging klaagt aan dat de beklaagden van eind vorig jaar nog steeds wachten op de schriftelijke bekendmaking van hun vonnis. ”De gemeente laat na om vonnissen uit te voeren, maar probeert bewoners systematisch voor de rechter te trekken. Meer dan 700 gezinnen voelen zich nu onzeker in Herselt”, zegt Hendrik Boonen nog.

Willy VAN DEN BERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio