Veilige alternatieven voor gevaarlijke landen

Veilige alternatieven voor gevaarlijke landen

Veilige alternatieven voor gevaarlijke landen

Print
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt het de Belgen af om te reizen naar Kenia, Jemen, Colombia, Ivoorkust of Pakistan. Dit zijn heel mooie landen, maar omwille van het geweld is het er te gevaarlijk. Gva.be biedt u daarom vijf prachtige alternatieven.
BR>

Te mijden landen

Kenia
Kenia is vanwege zijn stranden en safari’s in trek bij westerse toeristen, maar sinds de uitbarsting van geweld na de presidentsverkiezingen zijn de veiligheid en de politieke situatie onvoorspelbaar. Kenia krijgt van het ministerie van Buitenlandse Zaken veiligheidsniveau 4 mee, wat betekent dat niet-essentiële reizen worden afgeraden.

Jemen
Twee Belgische toeristen werden gedood en twee anderen gewond toen zij op 18 januari in de vallei van Hadraumaut werden beschoten door een groep die vermoedelijk banden heeft met het terreurnetwerk Al-Qaida.
Jetair en VTB hebben sindsdien vier groepsreizen naar Jemen geannuleerd. Zij zijn daarmee ingegaan op het reisadvies van Buitenlandse Zaken, dat het land veiligheidsniveau 4 geeft.

Colombia
Colombia is nog geen toeristische bestemming. Alleen de noordelijke kust met Cartagena en Santa Marta lokt buitenlanders. Maar het heeft potentieel wel alles om een trekpleister te worden: het heeft duizenden kilometers kust en tropisch regenwoud en het Andesgebergte is nergens breder.
Toch krijgt Colombia als enige Latijns-Amerikaanse land veiligheidsniveau 3 toegekend, wat betekent dat niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden afgeraden.

Ivoorkust
Gedurende jaren was Ivoorkust een van de veiligste en meest stabiele bestemmingen in Afrika en daarom erg populair bij Europeanen. Vooral rond Abidjan woonden duizenden westerlingen.
Maar sinds de militaire coup in 2003 waarbij de president, generaal Robert Guei, werd gedood, is het niet meer rustig geweest. Ivoorkust krijgt nu veiligheidsniveau 4.

Pakistan
De moord op ex-premier Benazir Bhutto op 27 december vorig jaar heeft nog eens onderstreept hoe gevaarlijk Pakistan is.
Het is in de greep van onlusten en de terroristische dreiging is groot. Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Pakistan daarom ten stelligste af, zeker voor mensen die niet vergezeld zijn van ”iemand die zeer goed vertrouwd is met de plaatselijke veiligheidstoestand”.


Veilige alternatieven

Voor Kenia: Tanzania
Buurland Tanzania scoort wat veiligheid betreft momenteel veel beter dan Kenia en is dus een goed alternatief, omdat het ook kan uitpakken met toeristische troeven zoals het Serengetipark en de Ngorongoro-krater.
Waakzaamheid, zeker op markten en in donkere straten, blijft wel geboden, maar ”Tanzania is een van de meer stabiele en rustige landen in de regio, zelfs op het continent”, aldus het ministerie.

Voor Jemen: Oman
Zo onveilig Jemen is, zo veilig is het naaste buurland Oman. Het eeuwenoude sultanaat aan de gelijknamige golf en de Arabische Zee krijgt zelfs veiligheidsniveau 1 opgespeld, wat betekent dat er ’geen specifieke opmerkingen’ zijn. Normaal geldt dit alleen voor landen in Europa of Latijns-Amerika die als absoluut veilig worden beschouwd.

Voor Colombia: Venezuela
Alles wat Colombia heeft, kan ook buurland Venezuela aanbieden: mooie kusten en stranden (onder meer op het Isla de Margarita), bergen - met de 979m hoge Angel-waterval, de hoogste ter wereld - en tropisch regenwoud.
Maar het heeft een bijkomende troef: het is veel veiliger. Buitenlandse reizigers hebben in principe geen last van de politieke spanningen tussen president Hugo Chavez en de oppositie.

Voor Ivoorkust: Senegal
De grensgebieden met Gambia en Guinee-Bissau gelden als potentieel gevaarlijk en Buitenlandse Zaken raadt formeel af over de weg van Gambia naar de toeristische gebieden rond Ziguinchor en Cap Skirring in het zuiden te reizen. Ook de streek rond Bignona geldt als gevaarlijk. Maar voor de rest is Senegal een vrij veilige bestemming. Omdat het bovendien een van de politiek meest stabiele landen is, krijgt het veiligheidsniveau 2.

Voor Pakistan: India
De economische grootmacht in wording India heeft vanwege zijn rijk verleden, zijn grote culturele verscheidenheid en zijn landschappelijk schoon alles om ook uit te groeien tot een toeristische topattractie.
Het grootste deel van het land is veilig voor buitenlandse bezoekers. Het krijgt veiligheidsniveau 2 toegekend, maar reizen naar het grensgebied met Pakistan worden ten stelligste afgeraden.

MEEST RECENT