Oud-manager Yukos van cel naar aidskliniek

Print
Vasili Aleksanian, een voormalig bestuurder van het Russische oliebedrijf Yukos die aan aids lijdt, is vrijdag uit de gevangenis overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
Dat hebben de Russische gevangenisautoriteiten bekendgemaakt. Waar Aleksanian, die omdat hij aan aids lijdt kanker en tuberculose heeft gekregen, heen is gebracht is onduidelijk.

Aleksanians advocaat Jelena Lvova beklaagde zich over het gebrek aan informatie. "Zulk gedrag is illegaal", zei zij. "We hebben als gevolmachtigde recht op alle informatie." De autoriteiten zeiden Aleksanians verblijfplaats om veiligheidsredenen geheim te houden, maar deze binnenkort aan zijn familie en advocaat bekend te maken. De gevangenisdienst publiceerde op zijn website foto's van een ziekenhuiskamer waar Aleksanian volgens de dienst thans verblijft.

Aleksanian was vice-president van Yukos, dat na Chodorkovski's veroordeling werd overgenomen door de Russische staat en opgesplitst. Critici zeggen dat de transactie paste in Poetins strategie om de staat meer controle over de olie- en aardgaswinning te geven.

Enkele maanden nadat Aleksanian was opgepakt op beschuldiging van verduistering en witwassen werd hij ziek. Hij zegt te worden vastgehouden omdat hij weigert te getuigen tegen de voormalige hoogste Yukosbaas, Michail Chodorkovski.

Tot nu toe weigerden de Russische autoriteiten de doodzieke Aleksanian naar een aidskliniek te laten gaan, maar campagnes in binnen- en buitenland zetten hen onder grote druk dat toch te doen. Zo is Chodorkovski, die in Siberië acht jaar gevangenisstraf uitzit, elf dagen geleden een hongerstaking begonnen om behandeling af te dwingen voor zijn vroegere medebestuurder, die hem bij zijn proces verdedigde voordat hij zelf werd opgepakt. Chodorkovski liet weten de hongerstaking pas op te geven als hij bevestiging krijgt dat Aleksanian wordt behandeld.

De afgelopen tijd drongen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en verschillende regeringen er bij Rusland op aan de rechten van Aleksanian te respecteren.
MEEST RECENT